Protecţia Mediului cere conservarea zonelor umede din Timiş

mlastini satchinezZiua mondială a zonelor umede a fost marcată şi în Timiş, unde există câteva astfel de ecosisteme, unul dintre ele fiind desemnat zonă umedă de importanţă internaţională.

 

Anul acesta, marcarea Zilei mondiale a zonelor umede se face, şi în Timiş, sub deviza „Zonele umede pentru viitorul nostru – Alăturați-vă nouă!”, anunţă, într-un comunicat de presă remis redacţiei, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Care, împreună cu Palatul Copiilor din Timișoara, reunește elevi și profesori de la Colegiul Național Bănățean, de la Liceul Teoretic „Iris”, de la Şcoala Gimnazială nr. 18, de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand” şi de la Școala Generală din Remetea Mare, într-un proiect de informare și conștientizare asupra zonelor umede și importanței lor pentru mediul înconjurator. Copiilor le-a fost prezentată importanţa zonelor umede şi necesitatea conservării lor.

În categoria zone umede reprezentative pentru Timiș sunt incluse Mlaştinile Satchinez,  Mlaştinile Murani, Lunca Bârzavei, Lunca Timișului, Parcul Natural Lunca Mureșului – care a fost desemnat zonă umedă de importanţă internaţională – şi zona Lacului Surduc. “Plantele acvatice, specii de păsări și specii de pești convieţuiesc permanent sau temporar în aceste ecosisteme, demonstrând forme şi faze de evoluţie diferenţiată ale raporturilor organismelor vii cu mediul lor de viaţă”, spune Mihai Dănuţ Cepeha, directorul executiv al Agenția pentru Protecția Mediului Timiș.

În 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar, a fost adoptată Convenția asupra zonelor umede. Numită şi Convenția „Ramsar”, aceasta se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural. În România, ea a fost ratificată prin Legea 5/1991.

Sub egida Secretariatului Ramsar, în perioada 2 februarie – 2 martie, APM Timiş organizează un concurs de fotografii digitale efectuate într-o locație din zonele umede din județ. Reprezentanţii APM Timiş spun că la acest proiect pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Fiecare participant va încărca o singură fotografie pe site-ul www.worldwetlandsday.org. Câștigătorul concursului va beneficia de o călătorie gratuită, în funcție de preferințe, într-o zonă umedă importantă din lume, călătorie finanțată de organizația Star Alliance Biosphere Connections.

Print Friendly, PDF & Email