Preşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu, solidar cu Victor Ponta: „Ne îndreptăm spre situaţia în care Justiţia şi politicul se amestecă periculos”

Sorin GrindeanuPreluând ideea şefului său, Victor Ponta, liderul PSD Timiş, Sorin Grindeanu, susţine şi el că miza anchetei DNA care îl vizează pe premier este schimbarea Executivului.

 

„Nu este deloc în regulă să soliciţi demisia unui om politic”

Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să avem o discuţie mai largă despre democraţie şi drepturi cetăţeneşti – cazul Rarinca şi altele similare ne arată că o astfel de dezbatere onestă este necesară. Altfel, dacă ne vom face că nu vedem realităţile din jurul nostru, ne îndreptăm spre o situaţie în care Justiţia şi politicul se amestecă periculos”, a declarat, sâmbătă – imediat după ce Victor Ponta a anunţat, din nou, că nu demisionează – preşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu, care este şi ministrul al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta.

Sorin Grindeanu susţine că, din această perspectivă, argumentele aduse de premier fac lumină asupra situaţiei politice în care se află România. „Democraţia trebuie susţinută şi respectată, iar baza oricărei democraţii este dată de vot. Dacă astăzi nu sprijinim şi ne asigurăm că drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt apărate, atunci asistăm la un risc pentru întregul sistem democratic pe care am încercat cu toţii să îl consolidăm în ultimii 25 de ani”, afirma Sorin Grindeanu.

Liderul PSD Timiş vede că „nu este deloc în regulă să soliciţi demisia unui om politic, în contextul în care acest lider politic nu a fost întrebat de cei care îl acuză care este poziţia sa faţă de acuzele care i se aduc. Dacă cineva l-ar fi întrebat pe Victor Ponta orice înainte să demareze această acţiune, nu cred că ar mai fi existat această cerere a urmăririi penale”. Sorin Grindeanu acuză că nimeni nu a întrebat, „pentru că pe nimeni nu a interesat care este adevărul din perspectiva şi conform dovezilor deţinute de Victor Ponta. Or asta arată, din păcate, foarte clar că vorbim despre un joc politic fără precedent”.

Preluând ideea şefului său, Victor Ponta, Sorin Grindeanu susţine şi el că miza acestei anchete este schimbarea Executivului. „Un Guvern, orice Guvern dintr-o democraţie funcţională, nu poate fi schimbat decât de către Parlament sau prin alegeri. Orice altă formulă este nedemocratică. Justiţia este justiţie şi trebuie să îşi urmeze cursul, dar politica din România trebuie realizată în şi de către Parlament, respectiv de partide, Guvern şi Preşedintele României”, mai spune liderul PSD Timiş.

Urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor

Victor Ponta la DNA Foto Business MagazinPremierul Victor Ponta a fost audiat, în dimineaţa zilei de 5 iunie, la DNA, unde s-a prezentat însoţit de un avocat, declarând că este suspect în dosarul care îl vizează pe Dan Şova. Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul “Turceni – Rovinari”, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.

În aceeaşi zi, procurorul-şef al DNA a sesizat Camera Deputaţilor cerând avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.

Conform DNA, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor.

Victor Ponta a făcut aceste numiri în condiţiile în care premierul a beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Şova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 de lei) şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism. „Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Şova Dan-Coman, şi Cabinetul de Avocat «Ponta Victor-Viorel», reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA «Şova şi Asociaţii» în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 de lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Print Friendly, PDF & Email