Președintele interimar al PSD Timiș se pronunță în favoarea modificării statutului PSD

Sorin Grindeanu vrea prevederi statutare clare pentru cei care au probleme cu legea sau dețin funcții cumulate

Sorin GrindeanuPreședintele interimar al PSD Timiș, Sorin Grindeanu, anunţă că printre obiective pe care le asumă la conducerea partidului figurează o serie de exigențe legate de incompatibilitatea funcțiilor politice cu cele administrative și de imperativul clarificării problemelor din justiție ale tuturor membrilor de partid.

 

Prevederi statutare clare pentru cei care au probleme cu legea sau dețin funcții cumulate

Deputatul PSD Sorin Grindeanu, actual ministru al Comunicațiilor și al Societății Informaționale şi preşedinte intermar al PSD Timiş – după demisia din funcţie a lui Titu Bojin, cercetat într-un dosar de corupţie – și-a expus public, în prima conferință de presă susținută în 2015, obiectivele asumate pentru perioada în care va deține interimatul în fruntea organizației PSD Timiș.

Acesta spune că printre obiectivele pe care partidul și le propune se numără creșterea și consolidarea organizației, prin cooptarea de noi membri, din rândul persoanelor care nu au mai făcut până acum politică. În context, președintele interimar al PSD Timiș și-a manifestat reticența față de primirea în partid a unor persoane care au mai fost implicate, până în prezent, în politică. În plus, susţine Sorin Grindeanu, se impune și o accentuare a deschiderii PSD către cetățeni, la care acesta s-a referit evocând imperativul ca deținătorii unor poziții de conducere în PSD să coboare din birouri și să relaționeze cu cetățenii, pentru a le cunoaște problemele și nevoile . „Câteva linii pe care le voi avea împreună cu echipa de conducere de la nivel judeţean în perioada următoare sunt: deschiderea partidului pentru un suflu nou de oameni, oameni care nu au mai fost implicaţi în politică, oameni noi. O anumită reticenţă pentru primirea – nu spun stoparea – ci reticenţă (şi o spun din calitatea de preşedinte interimar al PSD Timiş) privind primirea unor membri care au mai făcut politică până acum. Readucerea PSD Timiş – şi poate e valabil şi la nivel central – coborârea partidului din funcţii administrative, din birouri, de oriunde se află acum anumiţi reprezentanţi, jos la cetăţean”, a enumerat președintele interimar al PSD Timiș.

Acesta a adăugat și că elementele de senzațional căutat cu orice preț și polemicile sterile nu sunt elementele de care PSD Timiș are nevoie în procesul de reașezare internă a organizației: „Nu vreau de la PSD Timiş, în perioada următoare, atât timp cât voi fi preşedinte interimar, să ţină prima pagină a ziarelor pentru senzaţional, doar de dragul de a produce anumite ştiri, fie că vorbim de proiecte care nu au niciodată finalitate, fie că vorbim de chestiuni care ne-au făcut rău ca imagine legate de anumite probleme pe care le au anumiţi membri ai PSD Timiş”.

Acesta a specificat și că, în ședința Biroului Permanent Județean de după preluarea interimatului, a solicitat tuturor membrilor PSD care au probleme cu justiția să se retragă, până la lămurirea situației acestora: „Cine are cea mai mică problemă cu justiția, cu părere de rău, ne despărțim până își rezolvă acele probleme, dacă și le rezolvă și dacă justiția spune că e nevinovat. Forma?  Autosuspendare, suspendare, vedem ce spune statutul. Dar vreau ca linia asta să fie foarte clară în ceea ce va însemna construcţia organizaţiei PSD Timiş pentru viitor”.

Sorin Grindeanu afirmă că speră și la introducerea în viitorul statut al partidului a unor prevederi legate de incompatibilitatea generată de dublarea funcțiilor politice de cele administrative. Referindu-se la aceste exigențe, despre care spune că dorește să le impună actualilor membri PSD Timiș pe durata interimatului său, Sorin Grindeanu a precizat și că speră la includerea acestora în statutul PSD: „Principiile pe care vreau să mergem sper să fie adoptate şi prin statut. Există nuanțe. Colegii mei spun că oricine poate să facă o plângere”. Sorin Grindeanu mai spune că, în opinia sa, este bine că există puncte de vedere diferite în interiorul partidului. Dar, a mai adăugat acesta, „eu susțin propunerea lui Victor Ponta, de a exista o împărțire a responsabilităților. Altfel, există riscul să nu te poți ocupa bine de cele două funcții”.

Un nou statut care va consfinți o schimbare de generație în PSD

Liderul interimar al PSD Timiș s-a referit și la recentele demisii din interiorul organizației pe care a preluat-o în baza unei decizii luate, potrivit statutului PSD, în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. Evocând decizia fostului lider al PSD Timiș, Titu Bojin, și a fostului președinte executiv, Adam Crăciunescu, de a demisiona din funcțiile deținute, Sorin Grindeanu a precizat că aceștia nu au fost constrânși să se retragă, ci au luat personal aceste hotărâri.

În contextul referirilor la necesitatea includerii în statutul partidului a prevederilor legate de incompatibilitatea funcțiilor politice cu cele administrative și a obligației de a se retrage instituită pentru acei membri care au probleme neclarificate cu justiția, liderul interimar al PSD Timiș a declarat că despărțirea de PSD a unor membri cu state vechi, cum sunt cei doi foști lideri, Titu Bojin și Adam Crăciunescu, va fi un aspect care, deși a dat de înțeles că este dificil de acceptat la nivel subiectiv, va reprezenta totuși expresia asumării în interiorul partidului a unui nou set de principii. Care, potrivit declarațiilor actualului lider PSD Timiș, ar fi menite să reformeze din interior PSD, prin substituirea unor membri care se revendică a fi continuatori ai vechiului PCR cu exponenții unei noi generații de politicieni. „Nu sunt paraşutat în această funcţie, sunt de 18 ani în partid, am început de jos. Şi să ştiţi că l-am găsit pe Titu Bojin în partid. El spunea că e înscris din ’68. Colegial, nu îmi place să mă despart de nimeni. Eu am formulat nişte principii pe care vreau să acţionăm. Nu a venit de la mine (decizia legată de demisia celor doi foști lideri ai PSD Timiș – n.r.) Nu Sorin Grindeanu s-a dus şi a cerut demisia lui Bojin şi Crăciunescu, a fost invers”, a mai declarat liderul interimar al PSD Timiș Sorin Grindeanu.

În ceea ce privește organizarea de alegeri în PSD, la nivel județean și municipal, acesta a declarat că o decizie urmează să fie luată și a apreciat că varianta optimă ar fi organizarea de alegeri interne după ce va avea loc, în luna martie, Consiliul Național al PSD, acesta fiind și forul în care, potrivit statutului partidului, se poate decide în privința datei și ordinii de zi a unui eventual viitor congres al PSD.

Cât despre eventualitatea de a-și depune candidatura la șefia PSD Timiș, Sorin Grindeanu a declarat că urmează să ia o decizie, care va depinde de mai mulți factori. „Dacă mă va lăsa statutul, candidez. În momentul acela voi alege”, a precizat Sorin Grindeanu, adăugând că între poziția de ministru și cea de potențial ocupant al poziției de lider al PSD Timiș este înclinat să opteze pentru varianta de a accede la șefia organizației județene a partidului.    

Print Friendly, PDF & Email