Proiect unic la nivel național

Platformă online pentru informarea femeilor cu privire la tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice

operatie de endometrioza laparoscopicaLa Timișoara, a fost prezentat un proiect unic la nivel național, pentru informarea femeilor cu privire la tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice.

 

Având în vedere că pacientele din România nu dispun de o sursă completă și specializată de informare despre afecțiunile specifice femeilor, procedurile și tratamentele chirurgicale pentru care ar putea opta, dr. Voicu Simedrea a considerat că este necesară o platformă online de informare, care să cuprindă informații și explicații despre toate bolile ginecologice și soluțiile de tratament chirurgical între care o pacientă poate alege: chirurgieginecologica.ro. Această platformă este o sursă de informare independentă de instituții și organizații medicale, este actualizată de cadre medicale competente, este accesibilă pentru orice femeie din România. Şi este o inițiativă a doctorului Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, cunoscut la nivel național pentru intervențiile chirurgicale ginecologice realizate în premieră națională și locală, unul dintre puținii medici specialiști români în tratarea endometriozei, membru în rețele de medicină internaționale preocupate de cercetarea acestei boli

“Pacienta în România nu dispune de informație obiectivă, amănunțită și pe înțelesul ei despre tratamentul chirurgical al afecțiunilor ginecologice. Din acest motiv am considerat importantă construcția acestui site de informare. El cuprinde întreaga patologie ginecologică chirurgicală, inclusiv cu descrierea fiecărui tip de intervenție. Pacienta va putea opta pentru un tratament modern și minim invaziv”, a declarat dr. Voicu Simedrea, într-o conferinţă de presă organizată în 9 martie.

Acesta a mai spus că un spațiu important este alocat pe această platform online endometriozei, din cauză că în prezent, în România, se estimează că sunt aproximativ 480.000 de paciente, pentru care nu există aproape nimic organizat: societate medicală, centre de excelență, chirurgi dedicați, grupuri de suport, forumuri, ONG-uri. “Totodată, boala are imense costuri medicale și sociale, aproximativ cinci miliarde de dolari, pentru că este invalidantă și generează infertilitate”, adaugă dr. Voicu Simedrea.

Spațiu important pe platforma chirurgieginecologica.ro este alocat informațiilor despre endometrioză, boală pentru care există și un forum de discuții, unde pacientele găsesc răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, pot interacționa între ele și vor putea dialoga direct cu un grup de medici specializați în diagnosticarea și tratarea acestei boli.

În ultimele 18 luni, Centrului de Chirurgie a Endometriozei de la Timișoara I s-au adresat 97 de paciente, dintre care 57 au fost operate opt dintre acestea fiind într-un stadiu avansat al bolii, pentru care intervețiile au durat între cinci și opt ore. “Îmbunătățirea calității vieții s-a observat la o lună de la intervenția chirurgicală, cu o scădere de patru puncte din zece, pe scala analogică a durerii”, afirmă dr. Voicu Simedrea.

dr Voicu SimedreaUn alt rezultat, deosebit de important pentru pacientele tratate de endometrioză, mai spune el, a fost rata ridică de concepție: din 37 de femei care au dorit să conceapă un copil, opt au obținut o sarcină spontană și şase, după procedura de fertilizare in vitro. “Concluzia: un tratament chirurgical just și mai puțin traumatizant oferă pacientei șansa la o nouă viață”, adaugă dr. Voicu Simedrea.

Platforma chirurgieginecologica.ro este un fel de tabel al lui Mendeleev, în care figurează toate tipurile de intervenții din sfera chirurgiei ginecologice, grupate și ordonate pe tipurile de afecțiuni pe care acestea le rezolvă, apoi pe modul de abordare prin care acestea se realizează (clasic, laparoscopic, abdominal, vaginal).

Ajunsă pe acest website, pacienta va afla ce opțiuni terapeutice are în cazul unei afecțiuni, care sunt metodele cele mai puțin invazive, mai eficiente și mai moderne, află că există variante minim invazive chiar și în afecțiuni unde majoritatea medicilor îi refuză dreptul la un astfel de tratament: oncologie, endometrioză, fibroame mari etc.

O altă componentă importantă o reprezintă secțiunea de screening și prevenție, unde pacienta poate afla ce înseamnă un stil de viață sănătos, care sunt beneficiile sale, ce presupune screeningul pentru cancerul de col uterin, cum se gestionează menopauza, osteoporoza.

Următorul proiect, care vine în completarea acestui demers, este Asociația FemHelp, organizație non-profit ce va fi funcțională din 15 martie și care va facilita accesul la intervenții costisitoare pentru cazuri sociale, va organiza evenimente medicale pentru instruirea medicilor tineri şi va promova medicina de performanță în ariile medicale dedicate femeii: chirurgie ginecologică, medicină fetală, reproducere umană asistată.

Asociația FemHelp are trei cofondatori, dr. Bogdan Mureșan, medic primar obstetrică-ginecologie, competență în medicină fetală și ecografie fetală, dr. Florin Dorneanu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în ecografie obstetricală și ginecologică, în chirurgie laparoscopică ginecologică, în histeroscopie ginecologică, în reproducere umană asistată și fertilizare in vitro, și dr. Voicu Simedrea,. Primul eveniment, o conferință pe teme de chirurgie ginecologică și medicină fetală cu participare internațională, este anunţat pentru perioada 15 -17 mai.

Print Friendly, PDF & Email