Spitalul Judeţean Timişoara va primi fonduri pentru tratamentul accidentului vascular cerebral

Spital Judetean TimisoaraMinisterul Sănătăţii anunţă că va aloca, din octombrie, cinci milioane de lei, pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral, din şapte spitale aflate într-un program naţional, a anunţat marţi secretarul de stat Dorel Săndesc.

 

Ştim astăzi că aproximativ 80 la sută dintre bolile de inimă pot fi prevenite. Soluţia? Combinaţia dintre diagnostic precoce, tratament modern şi măsuri eficiente de prevenţie. (…) Programul se va desfăşura în şapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Univeristar de Urgenţă Elias, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovsculare, toate din capitală, Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, şi Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iaşi”, a declarat, citat de Mediafax, dr. Dorel Săndesc, fost director al Secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, cu ocazia lasării Săptămânii inimii, care are loc în perioada 28 septembrie – 5 octombrie.

Programul pentru AVC vine după programul naţional de infarct miocardic acut (IMA) care, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a fost un succes, reducând mortalitatea de la 13,5 la sută la 8,2 la sută, în patru ani de la lansare.

La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauză de mortalitate cardiovasculară din România, iar la fiecare 30 de minute, o persoană face infarct miocardic. Programul naţional de tratament al infarctului miocardic este o reuşită; datorită implementării acestuia, în fiecare an sunt salvaţi câteva sute de pacienţi şi trataţi corespunzător câteva mii”, afirmă Dragoş Vinereanu, preşedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Programul „Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut” are alocaţi 20 de milioane de lei şi se desfăşoară în 16 spitale, a mai spus DragoşVinereanu.

Un alt program, lansat anul acesta de Ministerul Sănătăţii, „Acţiuni prioritare pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică”, are alocaţi 4,9 milioane de lei şi se desfăşoară în şapte spitale. Oficialii acestui ministe anunţă că va fi lansat şi programul „Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute”, ce va beneficia de o finanţare de 30 de milioane de lei şi se va desfăşura în 20 de spitale.

Print Friendly, PDF & Email