Costuri record la tratamentul bolilor rare, în Timiş

pacienti spitalDupă o anchetă vizând discrepanţele inexplicabile între judeţe la preţurile aceloraşi produse şi medicamente destinate tratării diabetului, Curtea de Conturi continuă să evidenţieze anomalii asemănătoare. La bolile rare, de exemplu, Timişul conduce în topul judeţelor cu cele mai mari preţuri plătite pe caz.

 

Bolile rare se tratează de două ori mai scump în Banat

Într-un audit al costurilor medicale pe diverse afecţiuni, dat publicităţii zilele trecute, Curtea de Conturi remarcă anomalii grave în ceea ce priveşte achiziţiile de pe piaţa medicamentelor şi dispozitivelor medicale, anomalii cu efecte negative semnificative asupra bugetului Sănătăţii.

În cazul Programului de tratament al bolilor rare, analizat retrospectiv din 2012 până în prezent, Curtea de Conturi a remarcat că în mai multe judeţe costurile medii stabilite pe pacient la nivel de ţară au fost depăşite în mod constant. Printre aceste judeţe se numără şi Timişul, unde, dacă în 2012, de exemplu, se evidenţiase o depăşire de doar 2,17% a costului mediu stabilit la nivel de ţară, în 2013 s-a ajuns la o depăşire a acestor costuri cu 208,98%. Aceasta în condiţiile în care în acelaşi an, în judeţe din vestul ţării s-au raportat costuri cu 30% mai mici. Practic, raportat la ele, au fost ani de zile în care în Timiş tratamentul unui caz de boală rară a fost şi de trei ori mai scump ca într-un judeţ învecinat. Explicaţia venită din sistem pentru acest fenomen este că, de fapt, „costurile mari au fost influenţate de greutatea bolnavului, de schemele terapeutice care se stabilesc de specialişti în centre universitare şi de complicaţiile bolii.”

Totuşi, înainte să devină pacientul sau greutatea sa ţapi ispăşitori, ar trebui, probabil să se verifice şi eventualele anomalii din sistemul de achiziţie, pentru că aceiaşi auditori ai Curţii de Conturi au remarcat că materiale medicale sau medicamente costă diferit de la judeţ la judeţ, uneori cu discrepanţe uriaşe.

„S-a discutat de multe ori despre aceste diferenţe de preţ de la un judeţ la altul, şi din punctul meu de vedere, de aici provin multe pierderi care afectează sistemul medical. Nu ştiu însă dacă la nivel naţional centralizarea acestor achiziţii este soluţia cea mai bună. Important e să se vadă unde se exagerează pe acest segment al achiziţiilor. Nu întotdeauna este însă uşor să se intervină, pentru că se invocă faptul că este o piaţă liberă, care se ghidează după cerere şi ofertă”, ne-a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

DNA anchetează prescrierile de medicamente pentru cancer

Pe lângă programele pentru boli rare şi diabet, şi cel pentru cancer a fost afectat de nereguli şi anomalii. O dovadă în acest sens este şi faptul că  anul trecut, în vară, DNA a percheziţionat mai multe companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar care vizează modul ilegal de prescriere a unor medicamente, şi Timişul fiind vizat de percheziţii.

Conform unor surse judiciare, firmele de medicamente vizate sunt suspectate că le-au achitat unor medici cheltuielile la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine. Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate, mai spun anchetatorii, ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Pentru achiziţia unor medicamente, aceştia ar fi pretins şi primit foloase de la furnizori, cărora le-ar fi oferit anumite avantaje în acest scop.

Print Friendly, PDF & Email