Luptă anti-SIDA prin intermediul artei urbane, la Timişoara

HIV Street Art TimisoaraLa Timişoara se derulează zilele acestea o campanie de educare altfel, de educare prin artă. Campania de informare HIV Street Art se adresează în special tinerilor, categoria de populație cu risc major de infectare cu HIV.

 

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș”, din Timişoara, derulează, în perioada 2 – 5 iulie, etapa locală a Campaniei naţionale de informare și educare HIV Street Art. Pentru ca tinerii, segmentul cel mai expus acestei afecţiuni, să fie bine și corect informați cu privire la această afecțiune, dar și pentru a conștientiza nevoia testării HIV.

„Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil și de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă identificându-se cu publicul țintă”, spun organizatorii.

HIV Street Art se adresează atât tinerilor expuși la risc – cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală –, cât și tuturor celorlalți tineri care trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză.

HIV Street Art este, de fapt, o poveste. Povestea unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe cinci panouri care ilustrează etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și până la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce către o viață normală, cu o familie fericită și cu copii sănătoși”, afirmă Dorian Ilie, consultant în comunicare la agenţia de PR „Rogalski Damaschin”. O poveste care vrea să transmită mesaje despre recunoașterea comportamentelor la risc, despre testarea, în cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, și a tratamentului, dar şi mesaje că viaţa merge mai departe cu HIV, că persoanele infectate pot duce o viață normală, pot să-și întemeieze o familie şi să aibă copii sănătoși.

Panourile se află, pe perioada campaniei, pe strada pietonală Mărăşeşti, lângă Hotel Timişoara. Cele cinci panouri de graffiti cu scene din viața tinerei vor fi expuse, urmând ca al șaselea să fie creat prin contribuţia tuturor celor interesaţi, fiecare participant putând să își exprime gândurile folosind arta grafitti.

Adrian Streinu Cercel la HIV Street Art Timisoara“În acest moment arta stradală începe să-şi spună cuvântul şi ceea ce ne dorim să transmitem este un semnal cât se poate de clar, şi anume că HIV în momentul de faţă reprezintă o infecţie cronică, care cunoaşte un tratament bine pus la punct  generând o speranţă de viaţă egală cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”, din București, prezent, zilele acestea, la Timişoara.

La rândul său, dr. Voichița Lăzureanu, directorul spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, din Timișoara, spune că astfel de campanii sunt binevenite şi pot avea un impact pozitiv major asupra grupelor de risc. „Ne dorim să tragem un semnal de alarmă şi să aducem tinerii în cabinetele medicilor, pentru a se testa”, mai spune aceasta.

Campania a debutat în ianuarie, la Bucureşti, şi se va derula, pe parcursul acestui an, în oraşele mari din ţară. 

Print Friendly, PDF & Email