Timişoara se colorează în roz, pentru femeile care luptă cu cancerul de sân

Mesajul unei tinere care a învins boala, către o alta, care încă luptă cu ea: „Va putea. Va reuși să învingă boala.”

Campanie anticancerDe Ziua naţională de luptă împotriva cancerului de sân, la Timişoara va fi inaugurată o asociaţie oncologică fondată de o tânără bolnavă de cancer. Şi care, cândva, şi-a făcut o promisiune: „Atunci când mă voi vindeca, voi înfiinţa o asociaţie pentru a-i ajuta pe ceilalţi.”

 

De Ziua naţională de luptă împotriva cancerului de sân, marcată pe 1octombrie, la Timişoara va fi inaugurată Asociaţia Oncologică „Părintele Arsenie Boca”, fondată de Irina Petecel. O decizie pe care Irina a luat-o în urma unei promisiuni pe care şi-a făcut-o ei însăşi: „Atunci când mă voi vindeca, voi înfiinţa o asociaţie pentru a-i ajuta pe ceilalţi. În ceea ce mă priveşte, trăiesc un vis devenit realitate.

Irina PetecelIrina Petecel spune că şi-a dorit foarte mult să înfiinţeze această asociaţie, proiectul fiind, pe lângă familia sa, unul dintre motoarele care au împins-o şi au determinat-o să lupte cu cancerul. „Am fost acolo şi m-am întors. Dar nu oricum, ci cu dorinţa de a-i ajuta pe cei care încă sunt acolo, de a mă erija în vocea lor şi a spune tuturor că lupta este grea, foarte grea uneori… Însă cu ajutorul dumneavoastră putem da aripi acestor oameni”, spune Irina Petecel

Evenimentul de inaugurare a Asociaţiei Oncologice „Părintele Arsenie Boca” are loc joi, 1 octombrie, în Sala 2 a Teatrului Naţional, de la ora 18.30. Concomitent, clădirea Naţionalului timişorean va fi iluminată în roz, culoarea speranţei. „Iluminare în Roz” este un proiect al Fundaţiei Renaşterea, care face parte din campania de luptă împotriva cancerului de sân.

Latura caritabilă a ediţiei inaugurale este dedicată Dianei Bircea, diagnosticată, în 2013, cu cancer de sân. „Au urmat opt ture de chimioterapie și apoi intervenție chirurgicală, mastectomie totală. În 2014 rezultatul CT a arătat recidive limfatice, toracice, pulmonare și pleurale.  A efectuat şase ture de chimioterapie și, din nou, în 2015, recidiva cerebrală multiplă iradiată și boala progresivă toracic… Foarte mult… Pentru orice om, nu-i așa? Şi totuşi, Diana poate. Va putea. Va reuși să învingă boala. Va fi din nou fericită și împlinită alături de familia ei. Și își va duce la îndeplinire visul, acela de a preda copiilor limbile engleză și italiană, iar fondurile vor fi folosite în scop caritabil. Daţi-mi voie să fiu «vocea» Dianei. Ajutaţi-ne să îi oferim suportul financiar pentru a-și permite ședințele de chimioterapie cu Perjeta, substanță necompensată de stat, care o costă 13.000 de lei o dată la trei săptămâni”, spune Irina Petecel.

Diana BirceaPe tot parcursul evenimentului vor fi expuse  spre vânzare lucrări de artă şi cutii pentru donaţii. Fondurile obţinute în urma vânzării de obiecte şi a donaţiilor vor fi folosite pentru tratamentul Dianei Bircea.

Asociaţia Oncologică „Părintele Arsenie Boca” îşi propune să ajute persoanele care deja suferă de cancer. Abordarea este una de tip holistic întrucât îmbină mai multe variante de tratare a cancerului, de la tratamentul chimioterapie până la cele naturiste. „Pentru noi, acest proiect este unul de suflet, prin care dorim să ajutăm persoanele bolnave care vin la asociaţie. Din acest motiv realizăm toate strategia de marketing pro-bono, iar banii care ar fi trebuit să fie investiţi în planul de marketing al asociaţiei ajung astfel la cei care au nevoie şi de această mică contribuţie. De peste şase ani, ne implicăm în proiecte caritabile, prin compania noastră de marketing care îşi propune să ajute comunitatea şi societatea prin ştiinţa CSR-ului”, afirmă Liana Marin, fondator MMC şi Mass Media Consulting

Cancerul la sân transmis ereditar reprezintă până la 10% din toate tipurile de cancer. La nivel statistic, în fiecare an din cauza cancerului la sân se înregistrează peste 77.000 de decese în Europa, 40% dintre femei având sub 65 de ani. Deşi pe continent rata mortalităţii cauzate de această boală a scăzut drastic în ultimii 20 de ani, în România a crescut, cu 17%.

Print Friendly, PDF & Email