DNA percheziţionează Primăria Timişoara

Într-un dosar privind vânzarea de locuinţe naţionalizate

Primaria-TimisoaraProcurori ai DNA Bucureşti percheziţionează sediul Primăriei Timişoara, într-un dosar privind vânzarea de locuinţe naţionalizate către chiriaşii acestora, după anul 2012. Este pentru a patra oară când au loc descinderi în acest caz, ultimele desfăşurate în luna aprilie.

 

Procurori ai DNA Bucureşti fac, în această dimineaţă, o percheziţie la Primăria Timişoara, verificând modul în care, de la preluarea mandatului de către Nicolae Robu, au fost vândute unele case naţionalizate, în baza Legii 112/1995.

Potrivit acestei legi, locuinţele naţionalizate de comunişti au putut fi vândute chiriaşilor. La Primăria Timişoara, însă, comisia de aplicare a Legii 112/1995 a emis un act carea permis vânzarea acestor imobile celor care nu erau chiriaşi la momentul intrării în vigoare a acestei legi. Din comisie au făcut parte fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcţiei de Patromoniu, Nicuşor Miuţ, şi fostul şef al Administraţiei Domeniului Public, Liviu Barbu.

În aprilie, în urma percheziţiilor, care au durat în jur de 16 ore, procurorii au plecat cu mii de documente spre sediul central al DNA. Potrivit unor surse judiciare, în baza acestei legi au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în centrul oraşului, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi. Procedeul era următorul: romii cumpărau un apartament într-un imobil naţionalizat, iar prin teroare îi convingeau pe ceilalţi proprietari să le vândă apartamentele la preţuri mici, întregul imobil intrând în posesia familiei de romi.

Unul dintre beneficiarii acestei legi, spuneau atunci, surse judiciare, este Vasile Bîc, prim-procurorul Tribunalului Timiş. Acesta şi-ar fi cumpărat locuinţa cu patru camere plus dependinţe cu suma de 8.500 de lei, plătind un avans, apoi rate lunare până la achiziţionarea imobilului. Achiziţia locuinţei de către Bîc a mai fost anchetată, însă dosarul a fost clasat.

Oficialii Primăriei Municipiului Timişoara au declara, la descinderea DNA din luna aprilie, că scopul acţiunii este ridicarea contractelor de vânzare-cumpărare de locuinţe pe Legea 112 /1996, privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea Statului.Şi, după caz, mai spune oficialii Primăriei, „a altor înscrisuri de interes pe această speţă, de la intrarea în vigoare a legii menţionate până în prezent”.

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost audiat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, în noiembrie 2014, în legătură cu retrocedarea unui imobil din centrul oraşului către o familie de romi, caz în care ar fi lipsit documente la intabulare. Gheorghe Ciuhandu declara atunci că a fost citat în calitate de martor. În acelaşi dosar. au mai fost audiaţi şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci au fost menţionaţi de presă, nu o dată, ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări. Familia Cârpaci, de exemplu, are în proprietate 144 de imobile, majoritatea fiind în zona centrală a oraşului, iar multe sunt monumente istorice.

Presa a mai relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

Print Friendly, PDF & Email