Procurorii DNA au ridicat mii de documente de la Primăria Timişoara

Ancheta vizează vânzări ilegale de locuinţe naţionalizate

Perchezitii Primaria Timisoara Foto Renasterea banateanaMii de documente au fost ridicate de procurorii anticorupţie de la Primăria Timişoara. Acestea vor fi transportate la Bucureşti, pentru a fi verficate în mod minuţios, după o percheziţie începută marţi dimineaţă, care a durat 16 ore.

 

Procurori ai structurii centrale a DNA au făcut, marţi dimineaţa, percheziţii la Primăria Timişoara, într-un dosar privind vânzarea de locuinţe în baza legii 112/1995. Legea în baza căreia au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în Timişoarei, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi.

În urma percheziţiilor, care au durat în jur de 16 ore, procurorii au plecat cu mii de documente spre sediul central al DNA. Acestea au fost încărcate în 40 de saci, într-un microbuz.

Potrivit unor surse judiciare, în baza acestei legi au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în centrul oraşului, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi. Astfel, romii cumpărau un apartament într-un imobil naţionalizat, iar prin teroare îi convingeau pe ceilalţi proprietari să le vândă apartamentele la preţuri mici, întregul imobil intrând în posesia familiei de romi.

Unul dintre beneficiarii acestei legi este Vasile Bîc, prim-procurorul Tribunalului Timiş, susţin sursele citate. Acesta şi-ar fi cumpărat locuinţa cu patru camere plus dependinţe cu suma de 8.500 de lei, plătind un avans, apoi rate lunare până la achiziţionarea imobilului. Achiziţia locuinţei de către Bîc a mai fost anchetată, însă dosarul a fost clasat.

Oficialii Primăriei Municipiului Timişoara confirmă că în instituţie se desfăşoară o percheziţie şi spun că scopul acţiunii este ridicarea contractelor de vânzare-cumpărare de locuinţe pe legea 112 /1996, privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea Statului.Şi, după caz, mai spune oficialii Primăriei, „a altor înscrisuri de interes pe această speţă, de la intrarea în vigoare a legii menţionate până în prezent”.

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost audiat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, în noiembrie 2014, în legătură cu retrocedarea unui imobil din centrul oraşului către o familie de romi, caz în care ar fi lipsit documente la intabulare. Gheorghe Ciuhandu declara atunci că a fost citat în calitate de martor. În acelaşi dosar. au mai fost audiaţi şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci au fost menţionaţi de presă, nu o dată, ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări. Familia Cârpaci, de exemplu, are în proprietate 144 de imobile, majoritatea fiind în zona centrală a oraşului, iar multe sunt monumente istorice.

Presa a mai relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil.

Print Friendly, PDF & Email