Clinica de Dermatologie – mutată din sediul de pe strada Mărăşeşti

Clinica de Dermatologie (1)O filă nouă a poveștii controversate născută în jurul deciziei primarului Nicolae Robu de a muta Clinica de Dermatologie din sediul de pe strada Mărășești a fost scrisă vineri. Edilul a anunțat că a decis, de comun acord cu reprezentanții Ambasadei Franței, relocarea Institutului Cultural Francez în imobilul care acum găzduiește Clinica de Dermatologie, începând cu vara anului viitor. Astfel, pentru a-și putea continua activitatea în Timișoara, Centrul Cultural Francez se mută din Vila Kimmel, în care a fost găzduit vreme de mai bine de 20 de ani, în imobilul, construit în 1745, care a găzduit primul Spital Orășenesc Civil din Imperiul Habsburgic. Aici ar urma să funcționeze, potrivit intențiilor Municipalității, începând din vara lui 2015, viitorul centru cultural și diplomatic al Timișoarei.

 

O relocare făcută sub presiunea timpului

Primarul Timișoarei Nicolae Robu a înștiințat că s-a întâlnit vineri, 11 iulie, cu reprezentanți ai Ambasadei Franței, în cadrul unei discuții oficiale menită să ofere părții franceze certitudini cu privire la identificarea unui nou sediu pentru Centrul Cultural Francez din Timișoara, instituție care funcționează în prezent în clădirea de pe Bulevardul C.D. Loga, nr. 46, cunoscută sub numele de „Vila Kimmel”.

Edilul a explicat că, în urma retrocedării imobilului de pe Bdul. C.D. Loga, autoritățile din Timișoara au fost solicitate, în repetate rânduri, de către reprezentanții Ambasadei Franței, să identifice un posibil nou sediu în care să funcționeze Centrul Cultural Francez. Și aceasta pentru că, după expirarea contractului prelungit automat pe o perioadă de cinci ani, care a permis Centrului Cultural Francez să își desfășoare în continuare activitatea în imobil, după câștigarea acestuia în instanță, prin invocarea dreptului de preempțiune, nu s-a ajuns, se pare, la un acord cu reprezentanții actualului proprietar. Care nu dorește continuarea activității Centrului Cultural Francez în incinta imobilului, a informat primarul Nicolae Robu.

În plus, a mai precizat edilul, starea imobilului impune efectuarea în regim de urgență a unor lucrări de consolidare, întrucât clădirea „nu are gradul de securitate necesar asigurat”.

În aceste condiții, edilul a anunțat că s-a convenit ca viitorul sediu al instituției de cultură să fie clădirea actuală a Clinicii de Dermatologie, situată pe strada Mărășești, nr. 5.

Întreg procesul de relocare a Centrului Cultural Francez va dura însă cel puțin un an, a avansat ca ipoteză edilul Nicolae Robu. Și aceasta întrucât preparativele necesare presupun, mai întâi, finalizarea, în termen de mai puțin un an, a lucrărilor deja începute la viitorul sediu al Clinicii de Dermatologie, care va fi găzduit într-un imobil refuncționalizat, situat pe strada Daliei, în Complexul Studențesc.Va urma apoi mutarea propriu-zisă a Clinicii de Dermatologie, amenajarea clădirii de pe strada Mărășești în acord cu exigențele noii sale destinații și, ulterior, mutarea Centrului Cultural Francez și a altor instituții de cultură și a unor eventuale reprezentanțe diplomatice.

Referitor la intervalul de timp rămas până la jumătatea anului 2015, când această relocare ar putea deveni posibilă, și la implicațiile pe care le-ar putea avea o eventuală decizie a actualului proprietar al „Vilei Kimmel” de a dispune evacuarea intempestivă a imobilului, edilul a precizat, evaziv, că nu a discutat această ipoteză, „subînțelegând că până atunci se poate prelungi șederea acolo”.

În ce privește lucrările care vor fi necesare refuncționalizării spațiului rămas după mutarea Clinicii de Dermatologie, pentru a satisface nevoile noii destinații a clădirii, edilul a admis că recentele investiții în imobil, făcute în anii 2012 și 2013, din fondurile Primăriei, estimate la aproximativ 500 000 de euro, se vor dovedi utile și necesare. Și aceasta pentru că, a precizat edilul, investițiile au vizat efectuarea unor lucrări de instalații, precum și achiziționarea de tâmplărie termopan sau amenajarea unor grupuri sanitare.

O decizie extrem de controversată

Faptul că relativ recent Municipalitatea a investit fonduri considerabile pentru amenajarea sediului Clinicii de Dermatologie a reprezentat și unul dintre motivele pentru care o parte dintre reprezentanții Clinicii au contestat vehement decizia intempestivă a edilului de relocare a Clinicii. Motivul invocat de edil a fost acela că spațiul de pe strada Mărășești nu corespunde exigențelor actuale de desfășurare a activității medicale.

Confruntat cu opoziția venită din partea reprezentanților Clinicii și cu cea venită din partea unora dintre consilierii locali, care au plasat decizia sub semnul unor interese majore de ordin politic și imobiliar, edilul a apelat, pentru susținerea deciziei sale, la adoptarea, în aprilie 2013, a unei hotărâri de Consiliu Local, care prevede relocarea Clinicii de Dermatologie, imediat după finalizarea lucrărilor de reamenajare a fostului cămin de nefamiliști de pe strada Daliei.

Niciunul dintre argumentele care au fost invocate de reprezentanții Clinicii de Dermatologie ori de liderul sindicatului Sanitas, Livius Cârstea, nu l-au făcut pe edil să își reconsidere decizia.

„Clădirea a fost destul de recent renovată şi s-a investit în saloane şi în crearea unui amfiteatru, care acum, prin decizia de mutare, vor fi abandonate. Iar clinica va fi găzduită într-un imobil care, indiferent cât de mult se va investi în el, nu a fost creat cu destinaţia iniţială de spital.  Vorbim despre o clinică universitară, unde se desfăşoară o activitate integrată, unde lucrează medici care sunt şi cadre didactice. Nu poţi pur şi simplu să o iei de aici şi să o arunci altundeva, într-o clădire care nu corespunde destinaţiei de spital. Am epuizat toate demersurile posibile pe cale sindicală. E o decizie politică, eu nu pot să mă opun ei” , a declarat dr. Livius Cârstea.

Edilul a înștiințat că rămâne consecvent cu decizia luată și că, începând cu vara anului 2015, Clinica de Dermatologie va funcționa în noul său sediu de pe strada Daliei.

În ce privește modalitatea în care vor fi găzduite în imobilul de pe strada Mărășești Centrul Cultural Francez și centrele culturale reprezentând Germania și Spania, care, potrivit informațiilor oferite de edil, și-au anunțat deja intenții similare, Nicolae Robu a precizat că aceste instituții vor fi găzduite „în regim de comodat”, întrucât prezența lor și reunirea sub același acoperiș, în cadrul unui viitor centru diplomatic, nu va face decât să sporească „rolul internațional al Timișoarei”, inclusiv în ce privește aspirațiile orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Două clădiri care au scris file din istoria Timișoarei

Discuțiile despre identificarea unor posibile soluții alternative pentru relocarea Centrului Cultural Francez au readus în atenția timișorenilor două dintre vechile imobile ale Timișoarei, de numele cărora se leagă pagini însemnate din istoria orașului.

Clădirea care adăpostește în prezent Centrul Cultural Francez este cunoscută drept „Vila Kimmel” și ea a fost construită la începutul secolului XX (anii 1911 – 1914) pentru industriașul local Ignaz Sandor Kimmel, descendent al unei familii cunoscute, menționată în cronicile orașului încă de la 1784, când, la școala poporală din cartierul Fabric, lucra ca învățător un reprezentant al acestei familii.

Artizanul clădirii a fost arhitectul Josef Kremer jr. La vremea când a fost construit imobilul, familia Kimmel deținea în oraș o vestită fabrică de alcool, în care se producea, potrivit documentelor epocii, un celebru cognac, care era extrem de apreciat la Viena.

La naționalizarea din 1948, clădirea a fost trecută în proprietatea Statului român, o parte din terenul aferent proprietății fiind dezmembrat. Ulterior, pe una dintre parcele a fost construită vila de protocol cunoscută sub numele de Vila Internaţional.

După redobândirea „Vilei Kimmel” de către urmașii ultimului proprietar, persoane care în acest moment au domiciliul în străinătate, au existat informații potrivit cărora reprezentanții unor cunoscute clanuri de romi din oraș, care dețin pe bulevardul C.D. Loga un număr însemnat de imobile, ar fi avansat o ofertă de cumpărare a „Vilei Kimmel”, ofertă care ar fi fost, însă, declinată de către actualii proprietari.

Chestionat asupra situației clădirii în care funcționează, încă din anii 1990, Centrul Cultural Francez, directorul instituției Thierry Sete a precizat,în primăvara anului trecut, că nu poate furniza prea multe detalii, întrucât în cauză există un dosar aflat spre soluționare pe rolul instanțelor.

În ce privește clădirea în care funcționează în acest moment Clinica de Dermatologie, aceasta are o istorie care descinde încă și mai departe în vâltoarea anilor.

Potrivit cronicilor, imobilul de pe strada Mărășești nr. 5, a fost construit între anii 1744 – 1745 și în el a funcționat primul Spital Orășenesc Civil de pe teritoriul Imperiului Habsburgic.

Cunoscut și sub numele de "Spitalul burghez", imobilul adăpostea primul spital comunal, construit cu 24 de ani înainte de Spitalul Universal din Viena ("Allgemeines Krankenhaus") și cu 35 de ani înaintea Spitalului "Sfântul Rochus" din Budapesta.

Spitalul timișorean a fost atestat documentar doar începând cu 1751. Din listele care conțineau evidențe ale bolnavilor rezultă însă că spitalul era funcțional încă din anul finalizării sale, 1745. Spitalul a fost pus la dispoziția cetățenilor bolnavi din oraș, dar și a străinilor, iar bolnavii săraci erau tratați gratuit.

În anul 1757, clădirea a fost supraetajată, rezultând astfel un imobil cu formă de patrulater, cu o curte interioară generoasă. Deși construit în stil baroc, în urma numeroaselor renovări, au fost păstrate doar puține elemente care evocă forma inițială a fațadei.

Print Friendly, PDF & Email