„Ca-n cer”, reportaj premiat al TVR Timişoara, despre prima clinică de recuperare oncologică din România

Clinica Nera Foto TVR TimisoaraTVR Timişoara a obţinut Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România pentru eseu, cu producţia “Ca-n cer”, realizată de Dite Dinesz. Din echipa premiată fac parte Marius Danci, cameraman şi Constantin Buţă, editor de imagine.

 

În alte ţări, de exemplu în Italia, există cel puţin 40 de clinici de recuperare oncologică. În România, nu. Acum, se ridică una, în judeţul Caraş-Severin, Clinica Nera, care are, însă, un singur medic oncolog.

În martie 2014, TVR Timişoara a început susţinerea campaniei demarată de Fundaţia “Sfânta Irina” de strângere de fonduri pentru Clinica Nera, care va fi prima clinică de recuperare oncologică din România.

În comuna Sasca Montană din judeţul Caraş-Severin, în vârf de munte, se înalţă deja primele clădiri din ceea ce va fi, în cel mult un an, prima clinică de recuperare oncologică din România. Fără a fi o întâmplare, cât timp astăzi nimic nu mai este întâmplător, cei care vor urca aici se vor vindeca mai aproape de cer, ca-n cer… Vor vedea Nera pe fereastra care le va aduce dimineaţa, şi Munţii Banatului de cealaltă parte, odată cu înserarea… Deasupra de toate vor învăţa să învingă suferinţa, regăsindu-se pe ei înşişi”, spun reprezentanţii TVR Timişoara.

Iniţiatorul proiectului Clinica Nera este doctorul Pavel Chirilă, alături de măicuţele de la Mănăstirea Slatina-Nera. Împreună îi vor învăţa, în cel mult un an, pe bolnavii în stadiile incipiente, să-şi schimbe viaţa, hrana şi gândurile. La Clinica Nera va exista şi un laborator de cercetare, prevenţie şi tratare a cancerului.

TVR Timişoara anunţă că susţine, în continuare, campania de strângere de fonduri pentru desăvârşirea Clinicii Nera, cei care doresc să contribuie la construcţia clinicii putându-se adresa Fundaţiei “Sfânta Irina”.

Filmul Ca-n cer va fi difuzat duminică, 14 decembrie, de la ora 17, pe TVR 3, în cadrul unei emisiuni dedicate premianţilor APTR.

Print Friendly, PDF & Email