Avant Brâncuși, la Institutul Francez din Timişoara

etnosculptura MC DoniciÎn perioada 26 mai – 18 iunie, Institutul Francez din Timișoara găzduiește expoziția de etnosculptură "Avant Brâncuşi [brɨnkuʃi]”, care prefigurează lumea formelor brâncușiene într-un melanj cultural româno-francez.

Expoziţia pleacă de la întrebarea: Brâncuși este artist francez de origine română, cum se afirmă în spațiul cultural francez, sau este artist român afirmat în atmosfera fertilă a începutului de secol XX din Paris?

Artistul, M.C. Donici face apel la artefacte din cultura populară românească, obiecte de lemn care și-au pierdut utilitatea, dar păstrează urma meșterului, șlefuite în zeci de ani de folosire, sunt asamblate sau puse în situația de a prefigura lumea formelor brâncușiene, prin tehnica ready made. În spirit brâncușian, suportul lucrării face parte din compoziție și este creat din bârne de lemn salvate din cazarma Iosefina.

Proiectul cultural „Etnosculptura” se află la al patrulea eveniment public, după expozițiile „Înainte de Brâncuși”, organizat de Galeria Triade, în 2013, „10 Meșteri” (Filarmonica Banatul, 2014) și „Mecanismele nedescoperite de Leonardo” (Galeria Pygmalion, 2014).

Vernisajul va avea loc marți, 26 mai, de la ora 19, la sediul Institutului Francez Timișoara, de pe b-dul C.D. Loga nr. 46, și va fi subliniat de un recital de flaut al muzicianului Vlad Alecsandru Colar, cu piese din creația lui Dinu Lipatti și a compozitorului timișorean Gabriel Mălăncioiu.

Artistul M.C. Donici a debutat expozițional în 1975, la Casa Studenților din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email