Celebrul coregraf-dansator maghiaro-francez Pal Frenak revine pe scena Naționalului timişorean

Pal Frenak Foto Adi PiclisanAu mai rămas doar câteva zile până la noul spectacol de teatru-dans Prin vis, pe care Naționalul timișorean îl propune publicului său.

 

Prin vis, spectacol al cunoscutului artist franco-maghiar Pál Frenak, aflat în dublă ipostază de coregraf și regizor, este o sumă de povești care se articulează în jurul unei mașini. O mașină care funcționează ca o insulă în necunoscut, ca un punct care fixează spațiul și timpul aflate în continuă mișcare.

Distribuția, care valorifică punctul de intersecție dintre teatru, dans și sugestia cinematografică pe care îl propune spectacolul, este alcătuită din actorii Cătălin Ursu, Alina Ilea, Mara Opriș, Laura Avarvari, Colin Buzoianu, Daniela Bostan, Luminița Tulgara, Călin Stanciu Jr., Raul Lăzărescu și Ionuț Iova. Echipa de creație este completată de Mátyás Varga, autorul textelor, Philippe Martini, care a asigurat ilustrația video, și Gilles Gauvin, care s-a ocupat de ilustrație muzicală.

Pál Frenak este unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi și dansatori europeni, spun reprezentanţii TNT. El este binecunoscut timișorenilor, fiind, în anii 90, primul artist străin invitat la Timișoara, cu un spectacol de dans contemporan. Ulterior acestui moment (creat la vremea respectivă de Centrul Cultural Francez), între Pál Frenak și TNT s-a construit o colaborare fructuoasă care a dus la crearea primului spectacol de teatru-dans al Naționalului, sWitch, dar și la prezența în edițiile FEST-FDR a unora dintre cele mai tulburătoare spectacole de dans contemporan din Europa, InTime și Twins.

Născut la Budapesta, Pál Frenak s-a stabilit în Franţa în 1988, iar în 1989 şi-a creat acolo o mică companie de dans. După un deceniu de carieră artistică în Franţa, dansatorul şi coregraful maghiar Pál Frenak a revenit in Ungaria şi a fondat în 1998 compania care îi poartă numele. 

Premiera spectacolului Prin vis este programată miercuri, 2 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a TNT, și este urmată de o a doua reprezentație joi, 3 decembrie, de la aceeași oră.

Organizatorii anunţă că, dacă biletele pentru premieră sunt epuizate, se mai pot achiziționa locuri pentru al doilea spectacol la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, de pe str. Mărășești nr. 2 și de la Agenția „Sala 2”, din Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Print Friendly, PDF & Email