Temerea primarului Timişoarei

Teama de poluare şi rata scăzută a şomajului, posibile dezavantaje în calea atragerii de noi investitori

Nicolae RobuDouă sunt piedicile care ar putea sta în 2014 în calea ascensiunii economice a Timişoarei, apreciază primarul Nicolae Robu. Una dintre acestea este, cel puţin la prima vedere, generatoare de optimism şi se leagă de rata scăzută a şomajului, de numai 1,7%. Alta ţine de un criteriu al administraţiei Robu de selectare a investitorilor. Cărora edilul promite că nu le va acorda dreptul de a-şi amplasa în oraş investiţiile cu potenţial nociv asupra mediului. 

 

Timişoara, un oraş cu angajaţi pretenţioşi

Printre obiectivele enumerate ca prioritare pentru anul în curs, enu­merate de primarul Nicolae Robu se numără şi crearea de facilităţi pentru investitori, pentru ca aceştia să opteze pentru implementarea unor proiecte proprii de dezvoltare la Timişoara. Edilul a menţionat însă că rata extrem de scăzută a şomajului din Timişoara, situată în acest moment la valoarea de 1,7%, este un factor care, din punct de vedere al rentabilităţii pentru nume­roşi agenţi economici, nu încurajează investiţiile la nivel local: „Investitorii sunt interesaţi să îşi plaseze investiţiile în locuri unde forţa de muncă nu este foarte pretenţioasă. O rată a şomajului de 1,7% nu este deloc încurajatoare pen­tru angajatori, căci oamenii nu sunt dis­puşi atunci să lucreze pe orice salarii şi în orice condiţii”. Nicolae Robu declară că pretutindeni unde a călătorit şi unde a dezvăluit care este rata şomajului în acest moment în Timişoara, interlo­cutorii au fost uimiţi, judecând după e­fectele produse la nivel global de ac­tuala criză economică.

Nicolae Robu: “Nu vreau să apară în Timişoara un nou Continental”

În afara ratei scăzute a şomajului, edilul a menţionat că există o raţiune pentru care actuala administraţie a ora­­şului recurge chiar la selectarea even­tualilor investitori. Aceasta se leagă de promisiunea făcută de sine în campa­nia electorală pentru alegerile locale din iunie 2012, potrivit căreia, în perioada administraţiei proprii, nu va accepta pe teritoriul Timişoarei nicio investiţie poluantă, “chiar dacă ea se va încadra în normele europene”. Pentru că, şi-a mo­ti­vat edilul decizia, „nu doresc să apară în perioada mandatului meu un nou Con­ti­­nental, de exemplu. Fiindcă, după ce ai dat o dată aprobările, nu mai poţi face mai nimic (…) şi nu vreau ca Timişoara să aibă parte de poluare suplimentară fa­ţă de cea pe care o are în acest moment”.

Oricum, spune el, ajutoare şi faci­li­tăţi pentru investitori nu poţi oferi de­cât în cadrul permis de Uniunea Euro­peană. Nicolae Robu promite că-şi va ţine angajamentul legat de reducerea gradului de poluare a oraşului: “Orice măsurători ale parametrilor aerului vor arăta că aceştia vor fi mai buni decât la începutul mandatului meu. Şi aceas­ta mai ales după ce vom termina cu ma­joritatea şantierelor din oraş”.

Întrebat dacă motivele invocate nu vor conduce la o scădere consi­de­rabilă a solicitărilor de investiţii din Ti­mişoara, edilul a precizat că există totuşi semnale pozitive dinspre mediul de afaceri privat şi că „se întâmplă lu­cruri bune în Timişoara, ele venind din partea unor investitori cărora le revine întregul merit pentru proiectele şi pla­nurile de investiţii pe care le derulea­ză”. Şi a precizat că acestor investitori Municipalitatea le asigură, „cu respect şi celeritate”, toate aprobările şi con­diţiile necesare pentru buna desfăşu­rare a activităţilor.

Print Friendly, PDF & Email