Având suspiciuni la adresa Gărzii de Mediu

Primăria vrea să contracteze o firmă privată care să măsoare gradul de poluare din Timişoara

Poluare atmosfericaPrimăria Timişoara îşi anunţă disponibilitatea de contracta o companie specializată, care să efectueze măsurători certificate, în baza cărora să se identifice corect nivelul de poluare a aerului din oraş. Demersul vizează identificarea tuturor posibilităţilor legale de a tranşa problema poluării aerului din Timişoara, inclusiv prin solicitarea de relocare a poluatorilor în afara oraşului sau prin instituirea unor valori extrem de ridicate ale taxelor de mediu pentru poluatorii industriali.

 

Primăria vrea să le impună agenţilor care poluează taxe care cresc în funcţie de gradul de poluare

Nicolae Robu a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că problema reducerii poluării din oraş este un subiect pe care intenţionează să îl aducă săptămânal în atenţia tuturor agenţilor economici. „Nu avem niciun fel de toleranţă la poluare”, a declarat edilul, care a precizat că aşteaptă de la agenţii economici în cauză rezultate concrete, cuantificate în reducerea poluării şi diminuarea mirosului, şi nu promisiuni.

Edilul a mai spus că una dintre motivele majore care a dus la tergiversarea soluţionării problemei poluării aerului în Timişoara este determinată de absenţa unor reglementări privind poluarea cu compuşi organici volatili, însă a precizat că, şi în aceste condiţii, ar putea fi identificate, totuşi, modalităţi legale pentru a soluţiona problema, de la instituirea unor taxe pentru poluarea mediului, la valoarea cea mai mare permisă prin lege, până la solicitarea de retragere a autorizaţiei de funcţionare pentru compania poluatoare.

Nicolae Robu declară că, în cazul în care Garda de Mediu nu va fi în măsură să furnizeze măsurători certificate, care să identifice poluatorii, cu probe care să nu fie contestabile în justiţie şi care să reziste juridic, atunci Primăria este dispusă să plătească o companie autorizată care să facă astfel de măsurători. „Nu mai putem sta în acest joc”, a adăugat edilul, precizând şi că nu se poate contesta la infinit prin măsurători ceea ce se simte, în ce priveşte poluarea olfactivă, mai cu seamă în anumite momente ale zilei.

Nicolae Robu mai spune că, în situaţia în care Garda de Mediu nu va furniza probele care să justifice instituirea unor măsuri suplimentare, Municipalitatea va apela la serviciile unei companii autorizate, pentru a institui, drept sancţiune, „taxe cu atât mai mari cu cât poluarea este mai mare” şi că „dacă va exista baza legală necesară, se poate recurge şi la solicitarea de desfiinţare”. Edilul a informat că aceste sancţiuni vor viza oricare poluator industrial din oraş „care produce, prin activitatea sa, daune şi disconfort cetăţenilor, oricât de serioase ar fi companiile şi oricât de respectat ar fi numele lor la nivel internaţional”.

Nicolae Robu mai spune că Primăria aşteaptă măsuri şi rezultate concrete, care să schimbe situaţia, nu măsuri luate pe documente financiar-contabile. „Dacă produce poluare (compania – n.red.), cu părere de rău, voi avea o atitudine de mobilizare la maximum, în limitele legii”, avertizează edilul, precizând că, în baza legii, se poate ajunge chiar şi până la solicitarea de relocare a companiilor poluatoare.

Nimeni nu beneficiază de avantaje în raport cu Primăria, chiar dacă devine sponsor”, a adaugă oficialul Primăriei, spunând că implicarea în acţiuni de sponsorizare nu îi conferă vreunei companii alt gen de avantaje, în afara faptului că îi certifică statutul de „actor socio-economic serios, care se implică în problemele comunităţii”.

Referindu-se la solicitarea adresată reprezentanţilor Gărzii de Mediu, Nicolae Robu a precizat că a cerut în mod explicit şefului acestei structuri, comisarul-şef Mariana Lorinczi, ca reprezentanţii instituţiei să descindă pentru măsurători „atunci când se sesizează existenţa mirosului”, astfel încât rezultatele măsurătorilor să nu fie viciate în niciun fel. Nicolae Robu mai spune că acuzelor potrivit cărora rezultatele măsurătorilor ar putea fi viciate de faptul că firmele care comandă şi plătesc studiul de mediu obţin rezultatele dorite, trebuie să li se poată răspunde cu argumente solide, căci măsurătorile acestea „nu se efectuează pe principiul tonomatului”.

Garda de Mediu Timiș: „Nu există legislație pentru poluarea olfactivă, e adevărat”

Mariana Lorinczi, de la Garda de Mediu Timiș, spune că instituţia pe care o reprezintă este un serviciu teritorial „care deține exclusiv atribuții de îndrumare și control” și că, din această calitate, „noi nu măsurăm parametrii de poluare a aerului, ci, la sesizare, descindem pe teren împreună cu reprezentanții Agenției de Mediu și ai Sanepid-ului, care efectuează măsurători”.

Comisarul-șef Mariana Lorinczi mai spune că, pe fondul unei carențe în informare, solicitările adresate reprezentanților Gărzii de Mediu Timiș de către edilul-șef Nicoale Robu sunt orientate inadecvat. „Nu intră în competența noastră să facem măsurători”, a mai declarat comisarul-șef Mariana Lorinczi, dar declară că, până în 4 octombrie, Garda de Mediu Timiș va întreprinde acțiuni pe teren, „pentru verificarea unor suspiciuni de poluare, în zona Căii Buziașului”.

În România există legislație pentru COV-uri (compuși organici volatili – n.r.), dar nu există legislație pentru poluarea olfactivă, e adevărat”, a admis comisarul-șef al Gărzii de Mediu Timiș Mariana Lorinczi care, referindu-se la afirmațiile primarului, adaugă că, pentru a fi sustenabil ca probă, în termenii invocați de edil, „ceea ce se simte cu nasul, trebuie să fie și demonstrat”.

Print Friendly, PDF & Email