Un timişorean acuză Kaufland de poluare fonică

Reprezentanţii magazinului promit să remedieze problema

O acţiune de protest a avut loc în faţa magazinului Kaufland –Calea Şagului. Nemulţumirea protestatarului era nerespectarea de către reprezentanţii magazinului a legislaţiei de mediu.

Este reclamată poluarea fonică

Lucian Dan3)În faţa magazinului Kaufland de pe strada Damaschin Bojincă nr.  4., protesta, de la prima oră a dimineţii de luni, un timişorean. Dan Lucian susţine că a luat această decizie după ce reprezentanţii acestui magazin au încălcat legea şi, cu toate acestea, so­luţionarea acestei probleme trenează  de mai multă vreme, din cauza com­plicităţii tacite a autorităţilor.

Dan Lucian susţine că acest ma­ga­zin ar funcţiona, din luna septem­brie a anului 2012, fără autorizaţie de mediu. Autorul protestului mai spune că imo­bilul în care locuieşte este situat la câţi­va metri de magazinului Kauf­land şi, în aceste condiţii, absenţa unei struc­turi care să delimiteze zona de încăr­care-descărcare a mărfii şi să asigure izolarea fonică a zonelor de locuinţe perturbă grav liniştea cetăţe­nilor, inclusiv pe durata nopţii.

Protestul din cursul dimineţii de luni a fost întrerupt de intervenţia ce­lor de la Secţia 3 Poliţie, care l-au so­mat pe Dan Lucian să părăsescă zona, întrucât se află pe un teren privat. Protestatarul a obţinut însă din partea lui Ion Farcaş, managerul magazinu­lui, promisiunea că va primi un răspuns oficial, formulat în scris.

Protestatarul mai acuză că nu es­te prima promisiune de acest gen. An­terior, atât managerul magazinului, cât şi managerul de zonă din Oradea, res­ponsabil pentru zona de vest, i-au pro­mis că va fi demarată construirea aces­tui zid pentru izolarea fonică, începând cu 1 septembrie. Ulterior, a fost amâ­nat termenul pentru data de 14 sep­tembrie, şi tot aşa…

Acum suntem deja în 7 octom­brie, iar construirea peretelui izolator tot nu a început. Dacă până mâine nu primesc răspunsul oficial, ştampilat, în scris, de la reprezentanţii magazinului, mâine dimineaţă voi protesta în faţa Agenţiei de Mediu şi a Gărzii de Mediu. Acolo, în faţă, spaţiul aparţine dome­niu­lui public. Azi m-au dat afară cu Po­liţia, au venit cei de la Secţia 3 şi au zis că aici e domeniu privat”, declara Dan Lucian la finalul protestului de luni dimineaţa.

Promisiuni de rezolvare a problemei din partea Kaufland, tăcere la Agenţia de Mediu

Am solicitat, luni, un punct de vedere Biroului de presă al Kaufland România faţă de acestă problemă. „În prezent, magazinul din Timişoara, de pe strada Damaschin Bojincă, deţine toate avizele de funcţionare necesare, inclusiv cel de la autorităţile de mediu, care analizează nivelul de zgomot”, ni s-a răspuns.

În plus, reprezentanţii Kaufland au precizat că ridicarea unui gard de protecţie fonică este o soluţie opţio­nală, care este analizată din punct de vedere tehnic, însă au ambiguizat pe final, evitând să asume un termen de execuţie exact şi precizând că “foarte probabil (construcţia zidului – n.red.) va fi realizată până la sfârşitul anului”.

La Agenţia pentru Protecţia Me­diului Timişoara, tăcere deplină. Deşi le-am solicitat, tot luni, informaţia re­feritoare la data de expirare a autori­zaţiei de mediu pentru magazinul Kauf­land din Timişoara, oficialii acestei instituţii nu au furnizat niciun răspuns.

Protest stopat momentan

Marţi dimineaţă, Dan Lucian a anunţat că a renunţat la protestul planificat să aibă loc în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timişoara. Şi asta pentru că a fost contactat să semneze un protocol scris cu re­prezen­tanţii Kaufland de la nivel zonal şi naţional în care se stipulează că lucră­rile de construcţie la zidul de protecţie fonică vor demara luni, 14 octombrie. Dan Lucian mai spune că i-au fost pre­zentate de către repre­zentanţii maga­zinului toate autori­zaţiile, iar acum aşteaptă materia­lizarea promisiunii de începere a lu­crărilor.

Print Friendly, PDF & Email