Expert specializat în prevenirea fenomenului terorist, la Timişoara: „România nu este expusă terorismului. Dar pericolul poate veni din orice parte și oricând”

Rupali Jeswal Foto Costi DumaFenomenul terorist și implicațiile sale la nivel global, modalitățile de prevenire și combatere a acestuia, gestionarea eficientă a situațiilor de criză generate de atacurile teroriste, aspecte legate de imperativul conștientizării fenomenului, dar și de rolul care le revine instituțiilor media s-au numărat printre aspectele dezbătute la Universitatea de Vest din Timișoara, de către dr. Rupali Jeswal, psiholog operațional și analist specializat în informații și antiterorism.

 

O serie de trei conferințe despre radicalizarea fenomenului terorist, despre implicațiile acestuia și despre modalitățile de gestionare a situațiilor de criză și a traumei generate de atentatele teroriste au loc la Timișoara, în zilele de 4 şi 5 mai, cu participarea psihologului operațional, analist specializat în informații și antiterorism dr. Rupali Jeswal .

La finalul primei conferințe, susținute luni, la Universitatea de Vest din Timișoara, în fața reprezentanților unor structuri operaționale din cadrul Ministerului de Interne, dr. Rupali Jeswal a expus succint o serie de considerații cu privire la exacerbarea, la nivel internațional, a fenomenului terorist, la metodele de prevenire și combatare și la maniera în care mass-media poate contribui la gestionarea eficientă a situațiilor de criză generate de atentatele teroriste. Astfel, potrivit aprecierii acesteia, terorismul a devenit, în acest moment, o problemă cu caracter global, care nu poate fi ignorată și asupra căreia cetățenii trebuie informați și conștientizați: „Terorismul este asemenea unui virus, care se răspândește. E o problemă care planează asupra întregii lumi. Preocuparea noastră este cum să protejăm comunitățile și să ne asigurăm că oamenii sunt informați și înțeleg despre ce este vorba”.

Referindu-se la situația actuală a României și la amenințările despre care apreciază că planează asupra țării noastre, dr. Rupali Jeswal a relevat că amplitudinea fenomenului terorist în România nu este foarte mare. Însă, a avertizat că pericolul există. Context în care a precizat că este important să se discute public despre acest subiect, întrucât combaterea fenomenului în sine nu este exclusiv apanajul persoanelor în uniformă, menirea de a preveni și combate atentatele teroriste revine întregii comunități.

„România nu este expusă terorismului, până acum. Dar pericolul poate veni din orice parte și oricând”, spune dr. Rupali Jeswal, subliniind că răspândirea, după model viral, a acestui fenomen este dependentă și de finanțarea de care beneficiază structurile teroriste. Context în care a relevat faptul că, în acest moment, există un avantaj în ceea ce privește dotarea tehnică a grupărilor teroriste, întrucât „teroriștii au echipamente mai bune decât autorităţile, pentru că ei fură de la toți”.

Pentru a câștiga un război nu contează cât de avansate sunt armele, ci în mâinile cui sunt”, a mai relevat dr. Rupali Jeswal. Aceasta mai spune că un rol important în gestionarea eficientă a fenomenului terorist îl are mass-media, care trebuie să informeze onest și neutru, să nu creeze panică și să contribuie la păstrarea încrederii în instituțiile specializate ale statului: „Depinde cum este difuzată informația. Media este foarte puternică. Iar felul în care informezi este prioritar. Este important modul în care mass-media arată publicului larg ce s-a întâmplat într-un atac terorist. Nu trebuie răspândită teroarea. Modalitatea în care mass-media expune incidentele este foarte important, trebuie să transmită siguranță, și nu frică. Pentru că altfel, cetățenii își pierd încrederea în instituții”.

Dr. Rupali Jeswal a insistat și asupra imperativului ca presa să își păstreze neutralitatea și să nu cadă pradă tentației de a vehicula impresii. Din acest punct de vedere, ar trebui focalizată atenția asupra actului terorist în sine, fără să se recurgă la considerații de ordin subiectiv sau la culpabilizare, printr-o serie de elemente de discurs:  „Rolul mass-media este să informeze, să relateze neutru, nu să vehiculeze impresii. Atenția trebuie focalizată, de aceea, pe ceea ce s-a întâmplat, pe actul terorist. Media trebuie să ajute, nu să facă situația mai dificilă și nu să cupabilizeze religia, genul sau alte criterii”.

Potrivit aprecierii expertului, rolul psihologului în astfel de situații de criză este, printre altele, acela de a contribui la educarea maselor, la conștientizarea asupra pericolului reprezentat de fenomenul terorist, dar și la consolidarea speranței, a încrederii în sistem și în instituțiile al căror rol este acela de a interveni în apărarea cetățeanului.

Ioan bala, Rupali Jeswal si Marilen Pirtea (4) Foto Ligia HutuLa rândul său, directorul Penitenciarului Timișoara, Ioan Băla, co-organizator al evenimentului, a precizat că seria de conferințe inițiată de Centrul pentru Studii Penitenciare, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Institutul pentru Cercetări Social-Politice şi International Correction & Prissons Association, este un demers în premieră pentru România, menit să contureze premisele constituirii unui grup interinstituțional, alcătuit din experți pregătiți profesional în așa fel încât să poată contribui la identificarea categoriilor și indivizilor predispuși la radicalizare și să poată contribui, astfel, la reducerea masei critice a persoanelor care pot face obiectul radicalizării.

Acest amplu proces inițiat public astăzi – pentru că el are sorgintea cu câteva luni anterior datei de astăzi – necesită un program de pregătire specială pentru un întreg sistem de experți care lucrează în cadrul sistemului. Implicarea UVT este în măsură să potențeze acest efort pe care Centrul pentru Studii Penitenciare și Asociația Instituțiilor Penitenciare și-l doresc nu doar pentru Timișoara, pentru România, ci și pentru spațiul comunitar”, a declarat directorul Penitenciarului Timișoara Ioan Băla.

 

Citeşte şi: 

La Timişoara, se pun bazele unei strategii de educaţie preventivă a radicalizării teroriste.

Print Friendly, PDF & Email