Peste 16 milioane de lei cheltuiţi, în 2014, pe spaţiile verzi din Timişoara

Registrul spaţiilor verzi este tot în proiect

Parcul Catedralei TimisoaraObiceiul de a se cheltui sume foarte mari pe amenajarea spaţiilor verzi continuă la Timişoara. Primăria a contabilizat sumele alocate în această direcţie pe anul trecut şi a ajuns la un deviz impresionant: 16 milioane de lei. O problemă rămâne însă nerezolvată: cea a registrului spaţiilor verzi, document necesar pentru ca Municipalitatea să ştie exact câţi bani trebuie cheltuiţi şi pe ce.

 

17.000 de lalele şi 2.627 de muşcate

Conform devizului făcut de Direcţia de Mediu a Primăriei, anul trecut s-au cheltuit pe spaţiile verzi ale Timişoarei suma deloc modestă de 16.185.499,28 de lei. Este mai bine totuşi ca în 2013, când pe acelaşi tip de lucrări, Primăria cheltuise peste 17 milioane de lei.

Reprezentanţii Direcţiei de Mediu spun, însă, că ştiu „la bulb de lalea” pe ce s-au dat aceşti bani. În acest sens, se menţionează că s-au plantat pe zonele verzi şi s-au repartizat la asociaţiile de proprietari 2.028 de arbori, precum şi 91.517 arbuşti (arbuşti foioşi şi răşinoşi, gard viu şi trandafiri). Tot de aceiaşi bani Primăria spune că a  plantat 174.833 de flori anuale, 172.103 flori bienale şi 16.000 de bulbi de lalele în Grădina Botanică, în Parcurile Scudier, Cetăţii, Alpinet, în Pieţele Victoriei, Traian, Hunedoara, la Ceasul floral, pe bulevardul Take Ionescu, în zona Antenei, pe calea Divizia 9 Cavalerie, în zonele Medicină sau Capitol, şi 2.627 de muşcate pe suporţi metalici în Piaţa Traian, zona Muzeului Banatului, Centrul Civic, Piaţa Mocioni şi Piaţa 700.

Tot în cele 16 milioane de lei intră gazonatul pe o suprafaţă de 1.415,73 ari, în zonele bulevardul Sudului,  Steaua, Take Ionescu,  Simion Bărnuţiu, cositul manual şi mecanic, pe 158.579 ari, în parcuri, scuaruri şi pe aliniamentele stradale, tunsul ornamental de garduri vii şi aliniamente în suprafaţă totală de 754,22 de ari şi 1.999 de figuri izolate, tăieri de corecţie la 5.847 arbori şi arbuşti, s-au tăierea a 914 arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan, precum şi extragerea a 277 de cioate.

A fost contabilizată şi întreţinerea, curăţenia, golitul coşuri din parcuri, scuaruri şi zone verzi – operaţiune deficitară în momentul de faţă, din cauza „sincopelor” legate de contract. Astfel, se menţionează că s-au măturat alei în parcuri şi scuaruri pe o suprafaţă însumată de 44.394,23 de ari, s-a împrăştiat material antiderapant pe o suprafaţă de 123,98 ari, s-au curăţat 15.325,15 ari de zăpadă, s-a înlăturat zăpada de pe o lungime totală de 265 de metri de garduri vii, s-au confecţionat, reparat şi montat 17 coşuri în parcul Pădurice Giroc, Parc Karlsruhe, Piaţa Romanilor, Parcul Catedralei, Parcul Justiţiei, Grădina Botanică, Muzeu şi s-au reparat şi amplasat 22 bănci Parcul Justiţiei, Grădina Botanică, Muzeu şi două pergole în Parcul Central şi Grădina Botanică. Ca de obicei, şi locurile de joacă au generat goluri în bugetele Primăriei, menţionându-se în acest sens că „s-au executat lucrări de reparaţii, planificate şi neplanificate, ca urmare a vandalizărilor, furturilor sau sesizărilor cetăţenilor, inclusiv întreţinere la aproximativ 45 locuri de joacă”.

Registrul spaţiilor verzi,tot în proiect

Marea problemă legată de lucrările la spaţiile verzi din Timişoara continuă să fie însă lipsa Registrului spaţiilor vezi – document pe care Municipalitatea promite că îl realizează de ani buni. Auditorii publici ai Curţii de Conturi au depistat la controalele din ultimii ani numeroase nereguli legate de amenajarea spaţiilor verzi, care au culminat cu constatarea că Primăria Timişoara a plătit în urmă cu câţiva ani de două ori aceleaşi lucrări realizate la Parcul Copiilor – o dată, deţinuţilor Penitenciarului Timişoara şi încă o dată, unor firme care şi-au revendicat acele lucrări, deşi nu le prestaseră. Curtea de Conturi menţiona că s-au consumat în mod nejustificat resurse financiare publice în sumă de peste 642.000 de lei, pe toată durata contractului de execuţie a investiţiei din Parcul Copiilor. Auditorii au ajuns la concluzia că Primăria a dat aceşti bani nejustificat pentru că nu are o evidenţă clară a spaţiilor verzi din oraş. Oficialii acestei instituţii spun că autorităţile publice locale nu au realizat Registrul local al spaţiilor verzi şi nici nu l-au actualizat ori de câte ori intervin modificări în structura terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, posibil a fi reabilitate ca spaţii verzi, deşi legea obligă la acest lucru. Ca atare, Curtea de Conturi a solicitat remăsurarea cu exactitate a tuturor spaţiilor verzi, actualizarea Cadastrului Verde, realizarea Registrului spaţiilor verzi, care să conţină identificarea exactă a fiecărei parcele verzi, stabilirea exactă a vegetaţiei existente şi evaluarea acesteia. Ceea ce, mai spune Curtea de Conturi, ar permite şi realizarea unei inventarieri reale a zonelor cu vegetaţie din Timişoara, ce trebuie întreţinute. Această aplicaţie ar fi trebuit realizată de mul­tă vreme de către Direcţia de Mediu, ţinând cont de faptul că Municipalitatea a cheltuit sume considerabile, în ultimii ani, pe tot felul de aplicaţii informatice.

“Din păcate, nu s-a reuşit să finalizeze încă nimic în acest sens. Ştiu că în urmă cu câteva săptămâni am făcut o solicitare de date concrete legate de spaţii verzi, pentru un referat la proiectul legat de amenajarea de grădini urbane. Era relevant, în acest sens, să vedem procentul de spaţii verzi din municipiu, însă nu am reuşit să obţinem nicio informaţie concretă”, ne-a declarat consilierul local PNL (fost PDL) Ştefan Constantin Sandu.

Print Friendly, PDF & Email