Spaţiile verzi lipsă la inventar, reclamate la Primărie

Primăria Timişoara continuă să aibă reclamaţii legate de calitatea şi cantitatea spaţiilor verzi. Câteva petiţii pe această temă acuză că o Hotărâre de Consiliu Local din 2012 a dus la reducerea drastică a suprafeţei obligatorii pentru spaţii verzi prevăzute în cazul construcţiilor noi.

 

O hotărâre incriminată

Primăria Timişoara a primit din nou sesizări legate de spaţiile verzi, de această dată petiţiile referindu-se la faptul că se construieşte fără să se ţină cont de procentul de spaţii verzi care trebuie alocat de către antreprenori.

Astfel, potrivit unor astfel de sesizări, „la Timişoara se pot construi blocuri fără spaţiu verde, totul fiind permis datorită unei Hotărâri de Consiliu Local din Timişoara.”

Într-o petiţie transmisă prin intermediul site-ului domnuleprimar.ro, un timişorean spune că „daca vă uitaţi în zona Lidia-Musicescu, veţi vedea că sunt multe clădiri cu spaţiu verde sub cel cerut, din cauza unei «şmecherii» introdusă prin HCL 62/28.02.2012.”  

Conducerea Primăriei nu a confirmat sau infirmat deocamdată aspectele sesizate. „Direcţia de Urbanism a studiat cele transmise de dumneavoastră şi va lua măsurile care se impun în funcţie de situaţiile de la faţa locului”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Cert este că acel proiect de hotărâre incriminat aproba, de fapt, în 2012, Strategia spaţiilor verzi pentru perioada 2010-2020. Potrivit acestui document de sinteză elaborat pe timpul administraţiei Ciuhandu se dădeau directive destul de clare legate de spaţiile verzi din zonele cu locuinţe ale Timişoarei, menţionându-se că „la elaborarea proiectului se vor analiza amenajările posibile în mai multe variante şi se va alege soluia optimă conformă cu dorinţele beneficiarului, dar şi cu normele de urbanism. Vegetaţia se alege în special cea adaptată la condiţiile locale, iar procentul spaţiilor verzi va fi de minim 40%.”

„Sigur că, mai ales în cazul construcţiilor individuale, este foarte greu de controlat dacă se respectă procentul prevăzut pentru spaţii verzi. De obicei, ţine de dezvoltator. Nu cred că se respectă normele legale la virgulă pentru absolut tot ce se construieşte în Timişoara. Probabil că încă se mai merge în unele cazuri pe principiul «cât mai mult beton»”, consideră preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România, filiala Teritorială Vest, Andrei Condoroş.

 

„Nebuloase” perpetuate

Lucrurile s-ar putea lămuri uşor sau măcar nu ar mai fi loc de atâtea interpretări, dacă s-ar definitiva o aplicaţie electronică, numită Registrul spaţiilor verzi. Aceasta ar putea identifica la nivel de Primărie ce suprafeţe au nevoie de lucrări, şi care e aria completă care trebuie acoperită de acest gen de amenajări.

Curtea de Conturi a solicitat remăsurarea cu exactitate a tuturor spaţiilor verzi, actualizarea Cadastrului Verde, realizarea Registrului spaţiilor verzi, care să conţină identificarea exactă a fiecărei parcele verzi, stabilirea exactă a vegetaţiei existente şi evaluarea acesteia. Ceea ce, mai spune Curtea de Conturi, ar permite şi realizarea unei inventarieri reale a zonelor cu vegetaţie din Timişoara, ce trebuie întreţinute. Această aplicaţie ar fi trebuit realizată de multă vreme de către Direcţia de Mediu, ţinând cont de faptul că Municipalitatea a cheltuit sume considerabile, în ultimii ani, pe tot felul de aplicaţii informatice.

 

Print Friendly, PDF & Email