Proiect caritabil în beneficiul Clinicii de recuperare oncologică Nera

CALPE - vernisaj Expo foto MTM_3Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi realizată din fonduri europene, dar și cu sprijinul persoanelor care doresc să susțină financiar această inițiativă. Timișorenii dornici să sprijine proiectul sunt așteptați, până sâmbătă, la Galeria Calpe, unde pot viziona expoziția de fotografie intitulată „Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe”. Banii proveniți din vânzarea caietului-program al expoziției vor fi donați integral Fundației Sfânta Irina, al cărei președinte, medicul Pavel Chirilă, este inițiatorul proiectului.

 

Expoziție de fotografie, în beneficiul Clinicii Nera

Un al doilea vernisaj al expoziției intitulate Foto-reportajul între cronică şi… tandreţe a avut loc, marți seara, la Galeria Calpe, din Timișoara.

Evenimentul face parte dintr-o campanie derulată de Asociaţia Pro Philharmonia și Agenția Ofensiv Promo, menită să contribuie la strângerea de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, primul sanatoriu de recuperare oncologică din România.

Expoziţia conține fotografii realizate de Marius T. Morariu în timpul unor concerte ale Filarmonicii Banatul din Timișoara și poate fi vizitată zilnic, între orele 16 și 20, până sâmbătă, 28 martie.

Expoziția a fost vernisată de către prof. univ. dr. Suzana Fântânariu-Baia, profesor la Facultatea de Artă şi Design a UVT, artist plastician, şi de către scriitorul Robert Şerban. În cadrul evenimentului au concertat pianistul Sorin Petrescu şi violonistul Lucian Petrila.

Referindu-se la conținutul expoziției de fotografie, Suzana Fântânariu-Baia a precizat că „fotojurnalismul este una din formele de manifestare agreate de societatea informaţională contemporană. Un astfel de act creator – parcurs cu profesionalism de Marius T. Morariu, cu trăire artistică, dar şi cu melancolie poetică, însoţită, uneori, de accente anecdotice în surprinderea gesticii personajelor – confirmă puterea de maximă concentrare în interrelaţionarea culturală.”

Robert Șerban a vorbit despre ceea ce, în chip plastic, a desemnat a fi capacitatea fotografiei de a-i da morții peste degete: „A face fotografii înseamnă, se spune, a-i da morţii peste degete… Putem să ne aliem şi să ajutăm şi noi, precum fotograful Marius T. Morariu prin expoziţia sa. El face, metaforic vorbind, fotografii într-o inimă, căci o orchestră asta e: o inimă căreia îi ascultăm muzica. Şi ea, muzica, e firul ce leagă fiecare membru al orchestrei de celălalt membru, unul de altul. Și, apoi, pe ei de noi, cei din sală. Suntem, astfel, împreună. Fotograful vrea să prindă acest fir nevăzut şi să ni-l arate…

Evocând conținutul expoziției, profesorul universitar și scriitorul Marcel Tolcea s-a referit la subiectul ales de fotograful Marius T. Morariu pentru expoziția sa. Acesta a apreciat că expoziția poate fi percepută drept un reportaj sui generis despre sunetul în exprimarea sa feminină. Şi a opinat că „gesturile, chipurile, posturile doamnelor sau domnişoarelor transmit, dincolo de concentrarea până la transcendere, dincolo de trăirea şi interiorizarea artistică ajunsă, uneori, la exaltare, un sunet insesizabil al graţiei. Marius T. Morariu surprinde o simfonie de gesturi, de emoţii, sentimente, flirturi, subînţelesuri, candori, de la crochiuri gestuale, fulgurante şi fără semnificaţii precise, până la abia ghicite accente anecdotice…”.

 

Clinica de recuperare oncologică Nera, un proiect co-finanțat din donații

Clinica NERA - proiectEvocând motivația care a stat la baza inițiativei sale de înființare a unui prim centru de îngrijiri paleative destinat bolnavilor de cancer, medicul Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei „Sfânta Irina”, iniţiator al proiectului de edificare a Clinicii Nera, precizează că demersul în sine este menit să suplinească absența, în România, a componentei de recuperare oncologică. Despre care precizează că este omisă atât din lucrările de oncologie, cât și din practica medicală. Și aceasta spre deosebire de situațiile întâlnite în alte țări, în care componentei de recuperare îi este alocată atenția cuvenită. „În Italia, spre exemplu, sunt 120 de clinici de recuperare oncologică. Această specialitate terapeutică, aplicată în prima fază, îi dă bolnavului de cancer șanse maxime atât de ameliorare a calității vieții, cât și a duratei de supraviețuire”, precizează prof.univ.dr. Pavel Chirilă.

Situația din România în privința bolnavilor diagnosticați cu cancer, mai informează acesta, este cu atât mai dificilă cu cât, din pricina unui complex de motive, ţara noastră se situează pe unele dintre primele poziții din Europa în ce privește rata deceselor cauzate de cancer și a cazurilor de cancer diagnosticat la copii. În schimb, în ceea ce privește procentul de depistare precoce al acestei afecțiuni, România este situată spre coada clasamentului european.

Cât despre localizarea pentru care a optat pentru Clinica Nera, medicul Pavel Chirilă spune că decizia sa a fost motivată nu doar de faptul că Valea Nerei este locul său de origine, ci și de faptul că locul este situat în apropierea unei mănăstiri cu 85 de maici, 70 dintre acestea având studii superioare și fiind licențiate inclusiv în medicină și psihologie. Dintre acestea, 14 maici sunt asistente medicale, spune medicul Pavel Chirilă.

Ele s-au oferit să lucreze în Clinică. Fundaţia Sfânta Irina, pe care o conduc, este un ONG de utilitate publică, care, conform legilor româneşti, ar fi putut beneficia de finanţare din partea Guvernului sau din partea administraţiei judeţene… Deşi am bătut la sute de uşi, nu am obţinut nimic de la ei… Atunci m-am convins că Dumnezeu îşi alege binefăcătorii. El nu vrea ca bolnavii de cancer să primească bani de oriunde. Filarmonica Banatul din Timişoara este un caz special: eu n-am bătut niciodată la uşa domniilor lor, nu mi-am putut imagina că o instituţie culturală ne-ar putea ajuta. Iată, însă, că a doua oară ne-au întins o mână. Nu pot decât să le fiu recunoscător – atât celor din Filarmonică, cât şi celor ce le sunt alături – şi să-i consider ctitori ai Clinicii noastre”, a declarat medicul Pavel Chirilă, referindu-se la acțiunile întreprinse până în acest moment de reprezentanții Filarmonicii Banatul și de cei ai Asociației Pro Philharmonia în beneficiul Clinicii de recuperare oncologică Nera.

 

Apel pentru colectarea a 300.000 de euro

Pavel ChirilaPotrivit informațiilor oferite de inițiatorul proiectului, în cursul lunii august  proiectul impune darea în folosință a Departamentului de Cercetare al Clinicii, care cuprinde patru pavilioane. În acest moment, lucrările sunt finalizate la roșu și au debutat lucrările de finisaj, iar 90% din aparatura necesară a fost achiziționată deja.

Pentru a finaliza Departamentul de Cercetare mai avem de colectat circa 300 000 de euro”, informează medicul Pavel Chirilă. Care precizează și că noul așezământ medical va oferi o şansă de recuperare bolnavilor de cancer, dovedindu-le acestora că există atât metode medicale pentru a învinge această boală cruntă, cât şi – mai ales –speranţă.

Clinica NERA reprezintă un pas mare pentru sistemul medical din ţara noastră, aducând beneficii palpabile atât pentru bolnavii de cancer, cât şi pentru bugetul de stat şi sistemul medical românesc”, apreciază, în context, medicul Pavel Chirilă.

Printre beneficiile oferite pacienților de noua clinică figurează îmbunătățirea calității vieții, prin tratarea sau prevenirea efectelor adverse ale citostaticelor, creșterea confortului psihologic și a speranței de viață, deprinderea unui nou stil de viață, creșterea încrederii pacientului în actul medical oncologic, reducerea riscurilor apariției de noi cazuri de cancer, reducerea complicațiilor precoce în evoluția bolii, evitarea sau corectarea complicațiilor care pot apărea după intervenția chirurgicală, dar și după tratamentul chimioterapic sau radioterapic.

În ce privește beneficiile pentru sistemul românesc de sănătate, inițiatorii proiectului spun că acesta va contribui la reducerea costurilor aferente tratamentului, întrucât pacienții vor fi orientați către cele mai eficiente tratamente pentru afecțiunea de care suferă. În plus, proiectul va contribui la reducerea costurilor de ansamblu, în etapele succesive cuprinse între momentul stabilirii diagnosticului inițial și momentul finalizării tratamentului.

Clinica Nera va fi înălțată cu ajutorul tău și al celor care vor să pună la temelia ei o faptă bună, într-o zonă nepoluată din județul Caraș-Severin, respectiv în satul Slatina Nera, comuna Sasca Montană”, transmite medicul Pavel Chirilă, într-un îndemn adresat tuturor celor care doresc să ofere sprijin financiar pentru completarea sumei de care este nevoie în vederea acoperirii procentului de 30% co-finanțare, ce trebuie susținut de Fundația Sfânta Irina, în vederea derulării proiectului european de construire a acestui prim centru de recuperare oncologică din România.

Persoanele care doresc să susțină cu fonduri proiectul de construire a Clinicii Nera pot dona bani în punctele de colectare de la Filarmonica Banatul din Timișoara și de la Galeria Calpe. Fondurile colectate în urma achiziționării caietului-program al expoziției de fotografie Fotoreportajul între cronică și…tandrețe vor fi donate Fundației „Sfânta Irina”, în beneficiul proiectului de construire a Clinicii de recuperare oncologică Nera. Donații se pot face, de asemenea, și în contul Asociaţiei Pro Philharmonia RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000, deschis la PIRAEUS BANK Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email