Cum au votat senatorii de Timiş în cazurile Dan Şova şi Darius Vâlcov?

Vot cu bile in Parlament Foto Epoch TimesOpţiunile de vot ale senatorilor de Timiş în cazul solicitărilor procurorilor DNA vizând încuviinţarea ridicării imunităţii în cazul senatorilor PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov s-au dovedit dificil de aflat. Doar doi senatori din şase au răspuns apelurilor noastre.

 

Ben-Oni Ardelean: „Personal, am votat de fiecare dată favorabil solicitărilor DNA”

Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a declarat, cu puţin timp înainte de debutul dezbaterii din Senat, că PNL va vota la vedere în cazul cererilor procurorilor DNA şi a precizat că, personal, a votat de fiecare dată în favoarea începerii urmăririi penale.

Acesta şi-a argumentat punctul de vedere prin aceea că apreciază că Justiţia trebuie să îşi facă datoria, iar parlamentarii au datoria de a se supune legii şi de a proba faptul că, indiferent de situaţie, nu obstrucţionează Justiţia: „PNL va vota la vedere şi toţi vor vota pentru începerea urmăririi penale în cazul ambilor senatori. (…) Personal, am votat de fiecare dată favorabil. Cred că Justiţia trebuie să îşi poată face datoria, indiferent de situaţie. Iar noi, parlamentarii, trebuie să dovedim că nu ne opunem Justiţiei şi că nu obstrucţionăm Justiţia”.

 

Ioan Iovescu: „Dacă s-ar cere separat încuviinţarea urmăririi penale, aş vota pentru”

Senatorul PP-DD Ioan Iovescu a precizat, în cursul dimineţii de miercuri, la momentul începerii dezbaterii din Senat, că nu a luat încă nicio decizie cu privire la felul în care va vota. Şi a adăugat că deciziile le va lua în funcţie de concluziile care se vor desprinde în urma dezbaterilor, despre care a precizat că vor trebui să îi lămurească dacă faptele celor doi senatori se încadrează sau nu în prevederile legale care impun arestul preventiv. „Nu îmi place că facem o regulă dintr-o prevedere specială”, a declarat senatorul PP-DD Ioan Iovescu, referindu-se la frecvenţa cu care se recurge la măsura arestului preventiv. Acesta a precizat că, personal, susţine faptul că senatorii şi deputaţii ar trebui să beneficieze de imunitate exclusiv cu referire la declaraţiile lor politice. O preecizare căreia nu-i vedem sensul, în condiţiile în care nici Dan Şova, nici Darius Vâlcov nu sunt certaţi pentru declaraţii politice. Dar, a mai adăugat el, orice cetăţean al României ar trebui să fie cercetat în stare de libertate, în situaţia în care nu se încadrează în prevederi ale legii care să justifice instituirea măsurii arestului preventiv. „Altfel – explică Ioan Iovescu – ne putem trezi în situaţia că orice cetăţean al României e luat de pe stradă şi dus în arest, doar pentru că aşa se decide. Dacă s-ar cere separat încuviinţarea urmăririi penale, aş vota pentru. Nu vreau să fie împiedicată Justiţia să îşi facă treaba. Dar arestul preventiv ar trebui să fie decis aşa cum ar trebui el să fie, o excepţie, numai în cazul unor situaţii speciale”.

Până la momentul închiderii ediţiei ziarului, senatorii Petru Ehegartner (PLR), Matei Suciu (PSD), Ilie Sârbu (PSD) şi Vasile Blaga (PNL) nu au răspuns nici apelurilor noastre telefonice, nici sms-urilor pentru a-şi formula opţiunea de vot în cele două cazuri.

 

Dan Şova, salvat de la arestare, Darius Vâlcov, nu

Senatorii nu au încuviinţat, în cazul lui Dan Şova, solicitarea procurorilor DNA, aceasta fiind respinsă, în condiţiile în care nu s-a întrunit majoritatea de 85 de voturi necesară. Dintr-un total de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost favorabile, 67 de voturi au fost împotrivă şi 5 voturi au fost anulate.

În cazul ministrului demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov, Senatul a încuviinţat, cu 97 de voturi favorabile din totalul celor 150 de voturi exprimate, solicitarea procurorilor DNA. Au mai fost înregistrate 48 de voturi împotrivă şi au fost anulate 5 voturi.

Anterior momentului exercitării votului, senatorul PSD Dan Şova le solicitase colegilor, în cadrul unui discurs care a făcut apel şi la o serie de argumente de ordin emoţional, să nu îngăduie arestarea, ci să îi permită să se apere de acuzaţiile care îi sunt aduse în stare de libertate.

Vreau, în primul rând, să vă fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum o să vrea.(…) Vă rog să îmi daţi posibilitatea, respingând cererea DNA, să mă apăr ca un om liber”, le-a solicitat senatorul Dan Şova colegilor săi, potrivit declaraţiei consemnate de HotNews.

Ministrul demisionar al Finanţelor, Darius Vâlcov, le-a solicitat colegilor săi să încuviinţeze solicitarea procurorilor DNA, precizând că, în caz contrar, va demisiona din Senat.

Print Friendly, PDF & Email