Văzută ca una dintre alternativele fiabile pentru terenurile care nu pot fi exploatate în mod corespunzător prin culturi agricole, parcurile fotovoltaice păreau a fi o iniţiativă de succes în Timiş. Ţinând cont şi de factorul favorabil al unui grad mare de însorire, specific zonei. Între timp, din cauza politicilor guvernamentale „inteligente” din ultimii ani, proiectele de acest gen par să fi intrat într-un con de umbră.
Parcul Fotovoltaic Covaci, o iniţiativă abandonată?
În Timiş proiecte mari legate de parcurile fotovoltaice pare să fi rămas în stand-by. După ce varianta folosirii terenului deţinut de către Consiliul Judeţean Timiş la Covaci, pentru amenajarea unui deponeu, a căzut, s-a convenit că varianta cea mai convenabilă pentru utilizarea acelei suprafeţe e cea a construirii în zonă a unui parc fotovoltaic. Deşi CJ Timiş anunţa acum trei ani că e hotărât să continue demersurile pentru implementarea acestui proiect, în aşa fel încât să fie funcţional până în anul 2014, acest lucru nu s-a mai concretizat în vreun fel.
“Nimeni nu mai spune nimic despre această investiţie promisă în campanie, după cum nimeni nu mai spune nimic nici despre Intermodal, sau alte măreţe realizări anunţate de PSD. În Consiliul Judeţean e o atmosferă de înmormântare, şi un fel de program de voie”, spune consilierul local PNL (fost PDL) Tiberiu Lelescu.
Probabil că acest proiect a fost abandonat din cauza lipsei finanţărilor guvernamentale promise. Aceasta deşi CJ Timiş avea deja un partener extrem de interesat de un parteneriat pentru dezvoltarea investiţiei de la Covaci – Transelectrica – Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice – care şi-a manifestat interesul de a susţine CJ Timiş în realizarea parcului fotovoltaic. În acest parteneriat, administraţia judeţeană îşi asumase obligaţia de a face un studiu de prefezabilitate care să permită declanşarea procedurii legale de constituire a parteneriatului public-privat, dar şi să inventarieze potenţialii consumatori publici din judeţ care să fie alimentaţi din energia produsă de parcul fotovoltaic în condiţii mai avantajoase decât de la reţeaua electrică normală.
Astfel, pentru prima dată în Timişoara ar fi existat, în prima fază pentru instituţii, posibilitatea de a plăti mai puţin pentru curentul electric consumat. Practic, ar fi prima deschidere spre un mediu concurenţial real a unei pieţe cu consumatori captivi.
Nici în mediul privat lucrurile nu stau mai bine
Din cauza lipsei unui sistem de subvenţionare real, ce ar fi trebuit direcţionat de la nivel central, şi o parte din firmele din acest domeniu din vestul ţării trec prin perioade dificile. În acest sens, zilele trecute, CJ Timiş a publicat un proiect de hotărâre care a oficializat încetarea unei convenţii încheiate în 2012 cu o societate de profil, convenţie prin care s-a realizat amplasarea racordului rutier care asigura accesul la parcul fotovoltaic din Dudeştii Vechi.
“Societatea în cauză solicită rezilierea convenţiei, solicitare motivată de raţiuni legislative şi factori de natură economico-financiară care au dus la falimentarea producătorilor de energie regenerabilă, blocarea tuturor finanţărilor existând pericolul de nerambursare al creditelor către bănci, generând astfel încetarea tuturor operaţiunilor de finanţare şi de execuţie a lucrărilor de construire a centralei electrice fotovoltaice din localitatea Dudeştii Vechi”, se arată în motivarea proiectului respectiv, lucru care spune destul de multe despre felul în care a ştiut actualul Guvern să “ajute” firmele de profil, într-un domeniu ecologic şi de viitor.
“Întreprinzătorul a renunţat şi la contractul de concesiune al terenului cu Primăria Dudeştii Vechi, urmând să radieze firma,” se anunţa în acelaşi proiect al administraţiei judeţene.
Ultimele comentarii