Primarul Timişoarei, la un dineu cu preşedintele SUA

Nicolae-RobuPrimarul liberal al Timişoarei a participat, la Washington, la „National Prayer Breakfast”, manifestare prezidată de preşedintele SUA, Barack Obama. 

 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că ieri s-a numărat printre cei 3.500 de participanţi din întreaga lume, la cea de-a 63-a ediţie a „National Prayer Breakfast”, care a avut loc la Washington. Printre personalităţile prezente, îi aminteşte pe Dalai Lama, senatorul John McCain, contracandidatul preşedintelui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 2008, şi „preşedintele Barack Obama însuşi”. „Cu senatorul John McCain am avut onoarea să stau puţin de vorbă şi chiar să fac o poză, chiar înainte de sosirea preşedintelui Barack Obama. Mai rar un politician care sa emane atâta căldura sufletească”, scrie edilul Timişoarei. Şi spune că regretă că, după sosirea preşedintelui SUA, fotografierea şi filmarea au fost interzise, din raţiuni de securitate „care trebuie înţelese în lumea agitată, uneori cu accese de demenţă, în care trăim”. Dar, chiar dacă nu a făcut poze cu nimeni, Barack Obama, aflăm de la Nicolae Robu, a stat cu invitaţii săi două ore. „Totul a fost impresionant”, conchide edilul Timişoarei.

Ben Oni Ardelean, Nicolae Robu si Dave BratÎn cadrul aceleiaşi vizite pe care o face în SUA, în perioada 3 – 7 februarie, edilul timişorean a avut o întâlnire congressman-ul Gregg Harper, reprezentant al statului Mississippi, care, spune Nicolae Robu, s-a arătat interesat de percepţia României asupra situaţiei din Ucraina şi de poziţionarea românilor în raport cu marile puteri. „I-am explicat, bineînţeles, că românii sunt şi au fost mereu aşa, puternic proamericani şi antirusi, antiruşi nu în raport cu oamenii, ci cu statul rus, în diversele sale formule de existenţă de-a lungul istoriei, mereu pus pe expansiune, pe hrăpăreală. I-am mai explicat că România, în ciuda unor puncte slabe pe care încă le are, este, totuşi, ţara cea mai aşezata din regiune, o ţară solid angrenată lumii democratice, partener fiabil al SUA”, declară Nicolae Robu.

O altă întâlnire bifată de primarul Timişoarei a fost cea cu congressman-ul Dave Brat, reprezentant al statului Virginia. Cu care, spune Nicolae Robu, a abordat atât teme politice, cât şi teme academice, „dat fiind că Domnia Sa este, ca şi mine, profesor universitar”. Şi, afirmă edilul, de pe agenda de discuţii nu a lipsit promovarea Timişoarei, „în primul rând, ca loc bun pentru investiţii – cel mai bun din România, conform celebrei reviste Forbes –, dar şi ca loc de vizitat”.

Un alt congressman cu care s-a întâlnit este John Shimkus, reprezentant al statului Illinois. „I-am vorbit despre Timişoara, despre România, despre partea de lume din jurul României, despre importanţa pe care noi, românii, o acordăm relaţiilor cu SUA”, afirmă primarul Nicolae Robu.

O altă întâlnire – prima, de altfel, pe care a avut-o în SUA –, a fost în sediul Camerei Reprezentanţilor a Congresului American, unde l-a întâlnit pe congressman-ul Joseph Pitts, reprezentant al statului Pennsylvania. Nicolae Robu spune că în faţa acestuia a promovat Timişoara şi România, după care au discutat pe teme geopolitice, „cu focalizare pe regiunea noastră atât de agitată”.

Nicolae Robu, Ben Oni Ardelean si romani din WashingtonTot la Washington, Nicolae Robu anunţă că s-a întâlnit cu români din diaspora, la evenimentul „Happy Hour Event – Romanian Community”. Printre ei, spune edilul, a întâlnit un număr mare de timisoreni, inclusiv foşti studenţi de-ai săi. „Am fost plăcut impresionat să constat cât de la curent sunt toţi cu ce se întâmplă în România, respectiv cu ce fac eu în Timişoara”, declară primarul Timişoarei.

Nicolae Robu se află în SUA, alături de senatorul liberal Ben Oni Ardelean, ca răspuns la o invitaţie adresată Senatului României de către oficialii statului american. Vizita a fost anunţată de Beni Oni Ardelean la începutul lunii ianuarie: „Voi face o vizită în SUA, împreună cu domnul primar Nicolae Robu, luna viitoare. Vom avea mai multe întâlniri care ţin de Congres, de Senat, de Departament de Stat, de reprezentanţi ai Pentagonului. Vom avea şi un dineu cu preşedintele Statelor Unite. Este o întâlnire stabilită în contextul bunelor relaţii pe care le avem cu SUA”.

Print Friendly, PDF & Email