Primarul Timişoarei a câştigat procesul cu A.N.I.

El a fost reprezentat în instanţă de Casa de avocatură „Chiuariu & Asociaţii”

Nicolae Robu razandPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul pe care l-a avut cu Agenția Națională de Integritate. Decizia magistraților este definitivă și irevocabilă. El a fost reprezentat în instanţă de Casa de avocatură „Chiuariu & Asociaţii”.

Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția de Contencios Administrativ a admis, luni, 25 octombrie, recursul fostului rector al Universității Politehnica din Timișoara, Nicolae Robu, în prezent primar al Timișoarei, reprezentat în procesul cu Agenția Națională de Integritate de societatea de avocatură “Chiuariu & Asociații”, anunţă, într-un comunicat de prseă P.N.L. Timiş. Astfel, instanța supremă a anulat raportul A.N.I., care reclama starea de incompatibilitate a lui Nicolae Robu, pentru că, în perioada 2008 – 2012, a deținut atât funcția de rector al Universității Politehnica, cât și pe cea de senator P.N.L. Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, a admis recursul declarat de Nicolae Robu împotriva sentinței civile nr. 127/27 februarie 2013, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul nr. 874/59/2011.

Decizia Î.C.C.J. reprezintă o reintrare în legalitate care trebuie salutată. Incompatibilitatea constatată de A.N.I. și menținută de prima instanță se baza pe o interpretare greșită a legii. Apărarea noastră s-a bazat în principal pe argumentul că, potrivit unor prevederi tranzitorii care au fost ignorate de prima instanță, incompatibilitățile stabilite de noua lege a educației urmau să se aplice numai mandatelor de rector viitoare, dobândite în baza noii legi, și nu mandatelor în curs, situație în care se afla și dl. Robu”, spune Tudor Chiuariu.

A.N.I. stabilise, în 14 august 2009, că Nicolae Robu, alături de alte patru persoane, nu se află în stare de incompatibilitate, întrucât „calitatea de parlamentar nu este incompatibilă cu funcțiile din cadrul instituțiilor de învățământ superior (funcțiile de rector – n.r.).”

Tudor Chiuariu declară că, în 2 iunie 2011, printr-un raport de evaluare, A.N.I. a concluzionat eronat că „începând cu data de 10 februarie 2011 domnul senator Robu Nicolae se află în stare de incompatibilitate, deoarece deține atât demnitatea de senator, cât și funcția de conducere de rector, funcția politică de conducere de președinte P.N.L. Timiș și de membru în Biroul Politic Central al P.N.L.”.

Altfel spus, pentru mandatele în curs, susţin avocaţii, regimul juridic al incompatibilităților nu este cel introdus prin Legea nr. 1/2011, ci acela din reglementarea anterioară Legii nr. 1/2011 și în raport de care A.N.I. a stabilit inițial că Recurentul nu se află în incompatibilitate. Avocații au arătat instanței supreme faptul că în 19 decembrie 2012, a fost abrogat integral art. 215 din Legea nr. 1/2011: „Astfel, a fost eliminat chiar temeiul de drept pe care se sprijină Raportul de evaluare al A.N.I., iar lipsa acestor prevederi conduce la lipsa cazului de incompatibilitate pretins de A.N.I. și, pe cale de consecință, la lipsa oricărei răspunderi juridice a d-lui Nicolae Robu”.

Print Friendly, PDF & Email