„Ordonanţa traseiştilor” a fost invalidată de Curtea Constituţională

Din Timiş ar putea să-şi piardă mandatul peste 20 de aleşi

Curtea ConstitutionalaCurtea Constituţională a decis, miercuri, că OUG 55/2014, privind migraţia aleşilor locali, este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui, astfel, să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care această ordonanţă a fost aplicabilă. Experţi în drept constituţional spun că urmarea acestei decizii este pierderea mandatelor de către aleşii care au migrat, în această toamnă, de la un partid la altul, în baza acestei ordonanţe.

 

Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.

Surse din cadrul CCR au declarat, citate de Mediafax, că, pentru a pune în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CCR va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a a acestei ordonanţe. Aceleaşi surse mai spun că Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, şi măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă.

Decizia CCR este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă CCR, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie. De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale CCR privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Deputatul PNL Teodor Nicolescu arăta în 10 decembrie, când a anunţat că a fost sesizată CCR, că cei care au redactat OUG 55 au mentalitate de baroni. „Dacă un consiliu Local sau Judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului, înseamnă că acel consiliu nu funcţionează. Atâta timp cât Consiliile Locale şi Judeţene şi iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcţionează, pentru că nu există obligaţie ca un consiliu judeţean să facă tot ceea ce i se cere”, afirma Teodor Nicolescu.

Deputatul PNL a menţionat că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situaţie pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizii ale CCR care precizează că legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu.

El a mai precizat atunci că în situaţia în care CCR va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ: „Dacă cei de la CCR vor admite sesizarea noastră este posibil ca în motivarea deciziei să ne dea şi nişte îndrumări cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele aleşilor locali care au migrat – n.r.), dacă nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere şi conform Constituţiei atunci când se respinge OUG trebuie ca legiutorul să stabilească şi ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanţei respinse”.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi şase abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

În Timiş, Majoritatea aleşilor traseişti au migrat spre PSD

În Timiş, în octombrie, 17 primari ACL au migrat, în baza acestei ordonanţe, la PSD. Este vorba despre primarul din Coşteiu, Petru Carebia, cel din Ghizela, Ionel Timotei Ursu, Curtea – Mircea Grec, Şandra – Luchian Savu, Valcani – Dragoş Buicu, Maşloc – Bartha Francisc, Beba Veche – Ioan Bohăncanu, Recaş – Teodor Pavel, Periam – Cornel Dumitraş, Săcălaz – Ilie Todaşcă, Bara – Ioan Lăzărescu, Tomnatic – Stoian Vasiu, Mănăştiur – Ionel Curuţi, Boldur – Cristian Constantin Stoi, Criciova – Cristian Cătană, Nădrag – Liviu Muntean şi Sacoşu Turcesc – Gabriel Koller. Acestora li s-ar adăuga un consilier local din Timişoara, Lucian Taropa, care a părăsit PP-DD. Lista consilierilor judeţeni care au optat pentru PSD numără cinci membri: doi veniţi tot de la PP-DD (Florian Zanfir şi Teodor Adrian Crişan), doi veniţi de la PDL (Sorin Cociobea şi Dorin Pompiliu Cutu) şi un alt consilier venit de la PNL (Gheorghe Bologa).

Pentru varianta de a părăsi PSD şi de a deveni consilieri independenţi, au optat un consilier local de la Primăria Sânnicolau Mare, ales pe listele USL, Ştefan Fluş, şi un consilier judeţean, Rodica Marina Radu.

Radu Carp: „Ai plecat de la partidul pe a cărui listă ai fost ales, pierzi mandatul”

Radu CarpRadu Carp, specialist în drept constituţional, declara, în aceeaşi zi, pe contul său de Facebook, că aceşti aleşi îşi vor pierde mandatele, afirmând, totodată, că Parlamentul va trebui să armonizeze decizia CCR cu legislaţia existentă, dar că nu va putea deroga de la prevederile legii în vigoare, altfel, ar însemna un fel de depăşire de mandat. Acesta

mai spune că ordonanţa a făcut ca, pe timpul aplicării ei, sancţiunea pierderii mandatului să nu se aplice, dar, cum ordonanţa nu se mai aplică, sancţiunea poate fi aplicată. „Prin urmare, ai plecat, în calitate de primar, consilier local, consilier judeţean sau preşedinte de Consiliu Judeţean de la partidul pe a cărui listă ai fost ales, pierzi mandatul. Cum? De drept, de la data de la care ai plecat la un alt partid”, explică Radu Carp.

Monica Macovei cere Parlamentului să revoce Avocatul Poporului

Monica Macovei presedinteLa rândul său, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, spune şi ea că aleşii locali care au migrat în aceste 45 de zile ar trebui să-şi piardă mandatele

solicita Parlamentului, în aceeaşi zi în care CCR făcuse anunţul, să îl revoce din funcţie pe Avocatul Poporului. „Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a refuzat să atace OUG care a permis migraţia primarilor pentru 45 de zile, iar astăzi CCR a decis că această OUG încalcă Constituţia. Victor Ciorbea a demonstrat că este avocatul de casă al PSD, şi nu Avocat al Poporului. Prin refuzul de a contesta această Ordonanţă, Ciorbea a permis Guvernului Ponta să facă comerţ cu primari, cu intenţia comercializării voturilor. I-am solicitat lui Victor Ciorbea, chiar în ziua în care a fost emisă de Guvernul Ponta această ordonanţă neconstituţională, să o atace la CCR. Ciorbea a refuzat, iar dacă ar fi acţionat cum i-am cerut, astăzi nu mai eram în situaţia în care timp de 45 de zile s-a aplicat o lege neconstituţională. Avocatul Poporului trebuie să fie ales prin vot direct de români, aşa cum susţin de multă vreme. Până la modificarea Constituţiei în acest sens, solicit Parlamentului să îl revoce pe Victor Ciorbea.

Print Friendly, PDF & Email