Ziua dezrobirii romilor din România, celebrată şi la Timişoara

Trupa Lulughi Shukar. Sursă foto: Asociaţia Partida Romilor pro Europa

O trupă profesionistă de dansuri rome, o trupă de teatru rom şi o infrastructură care să asigure prezentarea culturii rome în integralitatea sa sunt rezultatele implementării proiectului Lulughi Shukar – dezvoltarea accesului la exprimare culturală a minorității rome din Banat prin cooperare româno-norvegiană, anunţă Asociația Partida Romilor pro Europa.

 

Implementat cu asistență financiară în valoare de aproximativ 200.000 de euro, venită din partea Spațiului Economic European prin intermediul programului RO – Cultura, proiectul a generat Compania artistică Lulughi Shukar – companie de reprezentare coerentă a culturii rome.

În cele zece luni de la înființare Compania artistică Lulughi Shukar – companie de reprezentare coerentă a culturii rome a organizat 12 evenimente culturale, majoritatea în mediul rural, și a participat ca invitată la alte 5 evenimente promovând cultura româ în integralitatea sa.

Astăzi suntem preocupați de promovarea Zilei dezrobirii romilor, o zi importantă atât pentru minoritatea romă, cât și pentru Țările române care în urmă cu 168 de ani au decis să șteargă rușinea deținerii de sclavi, abolind sclavia. Data de 20 februarie a fost decretată Zilei dezrobirii romilor din România prin Legea 28/2011”, declară Adrian Mirescu, preşedintele Asociației Partida Romilor pro Europa.

Cu această ocazie, Compania artistică Lulughi Shukar a organizat expoziții în trei școli din mediul rural și o expoziție la sediul Asociației, pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 11 din Timișoara

Proiectul proiectului Lulughi Shukar a fost implementat de către Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Actorilor Romi și Internațional Voice of Justice Europe (organizație parteneră din Regatul Norvegiei).

 

Print Friendly, PDF & Email