Universitatea Politehnica Timișoara pregătește un Campus Creativ pentru 2023

În 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, Universitatea Politehnica Timișoara conturează un Campus Creativ orientat spre un viitor în care știința, tehnologia și ingineria fac parte integrantă și indivizibilă din viața culturală a comunității.

 

Campusul Creativ va deveni un spațiu accesibil, experimental, incluziv, în care știinta și tehnologia  mediază dialogul dintre arta și public, generând noi valențe cultural, transmit reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara.

Vziunea UPT pentru 2023, dar și pentru viitor conține trei direcții strategice: UPT Campus – un campus verde, sustenabil, atractiv și deschis experimentelor, UPT  S.T.E.A.M. – o abordare educațională care facilitează comunicarea între știință, tehnologie și arte, prin acces la oameni și inițiative de top, și UPT Creative – programe, proiecte, intervenții și evenimente prin care Politehnica se poziționează ca un contributor major la Programul TM2023 și la moștenirea Capitalei Europene a Culturii.

În 2023, UPT va deschide universul academic și de comunicare multidisciplinară spre spatiul public, printr-un spectru vast de activități și evenimente, alături de parteneri solizi și cu notorietate în aria lor de acțiune și anunță câteva programe și direcții de acțiune:

Organizarea Tech Summit alături de partenerii UPT din mediul economic, transformând astfel Tech Talks din 2022, în două zile intense de conferințe dedicate spațiului digital și tehnologiei, având invitați internaționali de marcă.

Lansarea programului de inovare și design Bright Cityscapes, prototipul viitorului Laborator Urban al Timișoarei, inclus în Programul Cultural TM2023, prin care UPT împreună cu Centrul cultural independent Faber dezvoltă un spațiu de testare și producție ca potențială componentă a Centrului de Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity.

Găzduirea proiectului Capitala Cultural, cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, printr-o serie de zece dialoguri cu personalități ale culturii, cercetării științifice, tehnologiei, compatrioți care au făcut cariere excepționale în alte țări și care, contribuie  în prezent la patrimoniul cultural mondial.

Redeschiderea și spre studenți, dar și pentru public a fostei cantine universitare, într-un imobil istoric neoromânesc, inaugurat în 1930, transformat acum într-un centru de excelență în domeniul stiinței materialelor și a sustenabilității în design, prin experimentare și generare de soluții inovatoare.

Continuarea programului Spotlight Heritage, dezvoltat în parteneriat cu Muzeul Banatului, Centrul de artă și tehnologie MV Sci Art, program care invită publicul la explorarea digitală a patrimoniului Timișoarei.

Consolidarea parteneriatului cu galleria Meta Spațiu, prin redesenarea parcului din jurul Hub-ului MV Sci Art și prin dialogul cercetătorilor și al profesorilor din universitate cu creatori din toate domeniile artei.

Inaigurarea unei serii de conferințe ale Bibiotecii UPT sub titlul Art & Science. Aceste conferințe se adresează publicului larg, dar și studenților și cadrelor universitare din Alianța Timișoara Universitară.

 

Print Friendly, PDF & Email