Uniunea Artiștilor Plastici sărbătorește 70 de ani printr-o expoziție la care participă peste 120 de artişti

Filiala timișoreană a Uniunii Artiștilor Plastici din România își sărbătorește împlinirea a 70 de ani printr-o expoziție ce reunește un număr record de lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, semnate de 124 de artişti.

 

Expoziția, curatoriată de Daniela Constantin și Adriana Lucaciu, va fi vernisată în miercuri, 2 iunie, de la ora 18, la galeria Helios, din Piața Victoriei, nr. 6 şi va sta deschisă în perioada 2 – 18 iunie. Programul galeriei Helios este de luni până vineri, între orele 10-18, iar sâmbăta, între orele 10-20.

Expoziția pe care o propunem publicului este una absolut specială. Nu e puțin lucru să marchezi 70 de activitate neîntreruptă a filialei noastre, printr-o expoziție care reunește peste 120 de artiști și care e găzduită de o galerie de artă care are la rându-i o activitate de peste cinci decenii”, declară Daniela Constantin, președinte UAP, filiala Timișoara

Filiala Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România a fost înființată în 1951, printre primele filiale a Uniunii Artiștilor Plastici din România, formată în anii 1950 prin dizolvarea Sindicatelor mixte de artiști plastici  din București și din provincie cu o vechime din anii 1924.

Primii membrii ai filialei au fost renumiți pictori și sculptori, locali dar și stabiliți în Timișoara, provenind din diferite locuri ale țării, cu studii fie în Academiile din țară, fie în străinătate. Primul președinte al filialei a fost reputatul artist și cadru didactic Iulius Podlipny.

Tradiția artelor plastice în Timișoara începe odată cu anul 1923 când se conturează Asociația Bănățeană de Arte Frumoase. Trei ani mai târziu, în 1926, Asociația Amicilor Artelor Frumoase denumită din 1929 Societatea Academia Artelor Frumoase, elaborează și un proiect de învățământ artistic. În anii 1930 se inaugurează Salonul Artelor Frumoase. În perioada 1933-1942 Şcoala de Arte Frumoase de a Cluj  a fost transferată la Timișoara, denumită din 1939 Școala de Arte Decorative. Din anii 1960 este înființată Facultatea de Arte Plastice în cadrul Institutului Pedagogic Universitatea Timișoara, urmând ca din 1996 să se formeze actuala Facultate de Arte și Design a UVT, ai cărei absolvenți devin an de an membrii ai Filialei UAPFT.

Cu un număr de peste 260 de membrii stagiari și titulari Filiala Timișoara a UAPFT, are o foarte bogată activitate artistică, fiind printre primele trei ca mărime și reputație din Uniunea Artiștilor Plastici din România. Bogata sa activitate artistică s-a făcut cunoscută prin schimburi expoziționale atât la nivel național cât și internațional, având artiști membrii cu un reputat palmares artistic.

Print Friendly, PDF & Email