Lotul României a obținut locul întâi la Olimpiada Balcanică de matematică, succes la care a contribuit și Universitatea de Vest din Timișoara, prin liderul adjunct al lotului, matematicianul Mihai Chiș.
Desfășurată în perioada 4 – 9 mai, la Agros, în Cipru, Olimpiada Balcanică de matematică s-a încheiat cu un succes notabil al Lotului olimpic de seniori ce reprezintă România. Echipa a obținut șase medalii – două de aur, trei de argint și una de bronz –, dar și locul întâi pe echipe.
În coordonarea lotului românesc se află conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, care a fost liderul de echipă, şi lect. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, lider adjunct, prin a cărui contribuție se consemnează un succes de primă importanță pentru matematica românească.
Elevii medaliații cu aur sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), de la Liceul Internațional de Informatică din București, alături de care au fost medaliați cu argint elevii Diana Țolu (clasa a XII-a), Robert Dragomirescu (clasa a XI-a) și Andrei Giovani Chiriță (clasa a X-a), de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, iar cu bronz Radu-Andrei Lecoiu (clasa a XI-a). de la Liceul Internațional de Informatică din București.
La ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice, a XXXIX-a, pentru seniori au participat echipe din 15 state, reprezentând Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România şi Serbia (state membre cu statut permanent) şi Arabia Saudită, Azerbaidjan, Italia, Kazahstan şi Marea Britanie (invitate).
Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, transmite felicitări elevilor din echipa olimpică de matematică: „Este un rezultat foarte bun, care contribuie la menținerea tradiției pe care școala românească de matematică o are în plan internațional. Succesul de acum ne prilejuiește și un motiv special de bucurie, pentru că UVT a contribuit la buna pregătire a lotului prin munca pasionată a colegului nostru, matematicianul Mihai Chiş, lector universitar în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a UVT.”
Ultimele comentarii