Turul României pe bicicletă pentru a da o şansă unor fete victime ale traficului de fiinţe umane

Timişoara a fost inclusă pe harta turneului caritabil

Anton Duma - 1Un suflet frumos şi liber, de aventurier, profund altoit cu nobleţea şi determinarea omului care alege să îşi pună viaţa în slujba unei cauze, dar mai ales în slujba semenilor săi. Un om dedicat crezului propriu, care mărturiseşte despre sine cu simplitate maximă şi cu modestie. Spune despre sine că, tot astfel cum găseşte mereu prin lume drumul pe care vrea să meargă, singur cu bicicleta lui, a decis acum să îi ajute şi pe alţii: tineri aflaţi în nevoie. Pentru a-şi găsi, la rândul lor, propriul drum în viaţă.

 

„Încerc să fac ce îmi place pentru «a fi»”

Pentru mulţi, viaţa este o călătorie imaginară, iar pentru mine călătoria este viaţa. În anul 2011 am fost propus şi selectat a fi unul dintre cei zece «Eroi pentru România», în cadrul concursului organizat de Discovery România. Dar călătoria spre mine nu s-a încheiat încă. Suntem în 2014, un an cu noi provocări”, mărturiseşte despre sine Anton Duma.

Este un ciclist naţional. Unul de talie europeană. A făcut deja turul Europei, iar acum, înainte de a porni către următorul obiectiv pe care şi l-a stabilit – un turneu mondial cu bicicleta –, băcăuanul Anton Duma şi-a făcut un scop din…a vinde kilometri. Cu un euro pe kilometru parcurs, Anton Duma îşi converteşte efortul în bani, care ajung imediat în contul Asociaţiei Betania şi vin în sprijinul celor 28 de tinere a căror viaţă nu a fost deloc la adăpost de loviturile destinului.

Anton Duma şi-a stabilit şi un obiectiv: să strângă, la capătul celor mai bine de 5.000 de kilometri parcurşi, 5.000 de euro. Bani despre care este convins că, odată adunaţi, le vor ajuta pe tinerele asistate de Asociaţia Betania să îşi netezească niţel drumul pe care îl au de făcut în viaţă.

Şi noi avem dreptul la o şansă”, spun fetele, în mesajul pe care Anton Duma îl poartă cu sine pretutindeni. Şi mai spun, cu recunoştinţă, că îi sunt datoare pentru efortul făcut spre a le îndeplini visele. O parte dintre ele, măcar. Căci aspiraţiile lor se leagă de lucruri în aparenţă simple. Îşi doresc să aibă şi ele o familie şi un viitor mai bun. Aşa i-a mărturisit lui Anton Duma, într-o epistolă simplă, dar emoţionantă, una dintre beneficiarele proiectului, Cătălina Jitaru.

Iar Anton Duma a decis: a pornit la drum în data de 16 iunie şi a pedalat deja aproape 2.500 de kilometri, vânzându-le unor oameni cu suflet bun nimic altceva decât kilometri. Şi şansa de a pune umărul, fiecare după posibilităţi, la susţinerea unei cauze.

A vândut până acum peste 1.000 de kilometri. Mai are de străbătut încă aproximativ 2.500 de kilometri, pe un traseu complex, care a început la Bacău şi care va avea ca destinaţie finală tot Bacăul natal, după ce va străbate însă, pe rând, Iaşi, Vaslui, Tecuci, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Bucureşti, Alexandria, Caracal, Craiova, Turnu Severin, Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Sighetul Marmaţiei, Câmpulun Moldovenesc, Gura Humorului, Suceava, Botoşani, Bacău, Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Cluj, Dej, Bistriţa, Reghin, Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Comăneşti.

Varianta e simplă. Tu cumperi kilometri (…) eu pedalez şi, împreună, vom face diferenţa în vieţile a 28 de tinere”, scrie Anton Duma pe contul său de pe o reţea de socializare.

O călătorie spre sine şi o mână de ajutor întinsă altora

De vorbit, vorbeşte mereu despre sine în cuvinte puţine şi extrem de simple. Are cultul prieteniei şi crede că fiecare om este dator în viaţă să îi ajute pe aceia pe care îi poate ajuta, în măsura în care poate. Aseamănă turul său prin lume cu bicicleta cu o oportunitate extraordinară de a cunoaşte oameni, dar şi cu o posibilitate de explorare a lumii şi a propriei vieţi. Şi crede că această călătorie a lui nu va face decât să îi ajute pe alţii să pornească mai lesne în propria lor călătorie. Prin lume, prin viaţă.

A parcurs până acum, cu bicicleta, mai bine de 60.000 de kilometri, în peste 35 de ţări ale Europei, şi a ajuns până în Laponia, unde i-a oferit ofrandă lui Moş Crăciun o batistuţă primită în dar de la mama sa şi alte câteva lucruşoare cu însemne româneşti. A bătut Europa de la un capăt la altul vreme de 540 de zile, cu doar 200 de euro în buzunar, urmându-şi visul şi ascultând de vocea copilului dinlăuntrul său.

Iar sieşi, călătoria prin lume, dar şi prin România, i-a fost prilejul nimerit pentru a cunoaşte oameni excepţionali. Oameni aproape necunoscuţi, dar despre care crede că sunt cu atât mai valoroşi cu cât nu se tem de povara anonimatului, căci truda lor cinstită şi rodul muncii lor aduce bucurie şi împlinire multora. Anton Duma scrie adesea despre ei, în cuvinte simple, însă încărcate de suflet. În momentele lui de răgaz, aşteptând să i se termine mâncarea, pe care şi-o pregăteşte lângă cort, sub cerul liber, în lanurile de floarea soarelui, Anton Duma scrie cronica fiecărei astfel de întâlniri admirabile. Pentru că, în pofida faptului că e drumeţ prin ţară şi prin lume, Anton Duma ştie şi simte momentul nimerit ca să adaste, spre a se bucura, fie şi numai preţ de câteva clipe, de compania unor oameni pe care îi preţuieşte. Pentru ceea ce ei sunt. Şi pentru coloana lor vertebrală.

A primit recent în dar, în timpul vizitei de zilele trecute la Timişoara, o ie, cusută de mână de Leontina Prodan. Despre care Anton Duma scrie că este „nu doar o persoană, ci este o poveste în care orice român se regăseşte”.

Căci, de când pedalează prin lume, Anton Duma s-a deprins şi să cearnă oamenii printr-o sită deasă, care îi îngăduie să treacă pe aceia pe care ciclistul îi socoteşte vrednici de preţuirea lui.

S-a întâlnit, rând pe rând, cu oameni simpli şi cu ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel. Şi multe alte persoane ori reprezentanţi ai unor companii şi-au oferit deja sprijinul, donând sume de bani în contul „Asociaţiei Betania”.

Timişoara, pe harta turneului caritabil

Donatorul de la Timisoara, Lucian BaleaPe durata şederii sale la Timişoara a avut răgazul să se întâlnească aici cu un alt împătimit al cicloturismului, Lucian Balea. Şi a găsit şi răgazul de a străbate centrul istoric al oraşului, dar şi să îşi petreacă nişte ceasuri alături de prieteni de-ai lui timişoreni, la Bike Kitchen, un loc inspirat dintr-un concept preluat de la Viena, unde cicliştii pot învăţa să îşi repare singuri bicicletele, cu ajutorul meşterilor casei şi folosind uneltele ce le sunt puse acolo la dispoziţie. Asta în vreme ce se împărtăşesc, în fugă, cu gustări pregătite chiar în atelier. Iar celor prezenţi în seara de 13 iulie la Tam Tam, Anton Duma le-a fost prezentat chiar de Carol Varga, maestrul ghizilor de cicloturism din Banat.

Astfel şi-a scris Anton Duma istoria trecerii sale prin Timişoara, „Pedalând pentru Betania”, într-un demers menit să convertească şi kilometrii României, dar şi întreaga sa trudă în bani care le vor sluji drept ajutor celor 28 de fete-victime ale traficului de fiinţe umane ori revocate din centrele de plasament, ce sunt asistate în prezent de Asociaţia Betania, din Bacău, prin intermediul Centrului de Integrare a Tinerilor.

Au susţinut proiectul, până în acest moment, când mai sunt de parcurs mai bine de 3.000 de kilometri, 24 de donatori, cu toţii înscrişi pe pagina de internet a Asociaţiei Betania.

Tuturor celor care doresc să susţină, după posibilităţile pe care le au, proiectul promovat, cu generozitate şi efort, de ciclistul Anton Duma, le stau la dispoziţie informaţii despre posibilităţile de a dona, la adresa de internet: http://www.asociatiabetania.ro/pedalezpentrubetania/donatii/.

Print Friendly, PDF & Email