Înscrierea în PNL Timiş a unor membri PMP, expresie a unor opțiuni personale, nu rezultat al unor negocieri

Lideri PMP si PNL TimisUn demers care are drept scop consolidarea proiectului de dreapta menit să se opună eficient candidatului PSD la alegerile prezidențiale și rodul unor decizii de natură personală, clădite pe relații interumane au fost o parte dintre argumentele invocate de conducerea PNL Timiş, când a anunțat înscrierea în PNL a unei părți din echipa de conducere a PMP Timiș. Liderul liberal spune că noua calitate nu înseamnă că li se va solicita să își înjure foștii colegi.

 

Președintele PNL Timiș Nicolae Robu: „Coagularea dreptei, un proiect bazat pe principii și valori, nu pe oameni”

Nicolae RobuO parte dintre liderii PMP Timiș și-au anunțat vineri înscrierea în PNL, pentru a contribui, potrivit propriilor declarații, la consolidarea proiectului de coagulare a dreptei, pe care îl apreciază a fi cel mai eficient și mai viabil în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă.

Înscrierea în PNL a foștilor lideri PMP Timiș, Radu Lambrino, Sorin Munteanu, Alexandru Humailo, Radu Zincă, Sorin Sulcină și Lorenzo Barabas, nu s-a produs însă în urma unor negocieri care ar fi fost purtate la nivelul organizațiilor județene ale celor două partide, ci este expresia unei opțiuni individuale a acestora, afirmă Radu Lambrino. Acesta a adăugat și că  au existat intenții de colaborare între cele două partide și anterior momentului alegerilor europarlamentare și parlamentare parțiale desfășurate pe Colegiul III Timișoara, iar faptul că respectivele intenții nu s-au materializat a contribuit la un eșec al dreptei. Radu Lambrino a precizat că experiența neplăcută a înfrângerii a fost o lecție ce trebuie însușită, spre a nu fi repetată, cu atât mai mult cu cât ar fi existat premisele succesului, în cazul în care dreapta s-ar fi prezentat cu un singur candidat. „Am considerat despre candidatul nostru că poate să aducă plus-valoare unui demers de dreapta comun cu celelalte partide. PDL a venit atunci cu un candidat necunoscut, PNL era într-un moment delicat. Dacă veneam cu un singur candidat, puteam câștiga”, a declarat fostul președinte PMP Timiş.

Președintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a confirmat că decizia liderilor PMP Timiș de a se alătura PNL vine ca urmare a unor „contacte la nivel interuman” și a subliniat că aceasta se circumscrie demersurilor de coagulare a dreptei, la fel ca și iminenta fuziune cu PDL, despre care președintele PNL Timiș a asigurat că se va realiza în pofida scepticismului manifestat de unii, catalogat „mai mult expresia unor dorințe”.

Argumentând imperativul de coagulare a dreptei, președintele PNL Timiș a reiterat faptul că acest deziderat răspunde opțiunilor exprimate la vot de majoritatea cetățenilor, ale căror voturi însumate vorbesc despre existența în România a unui electorat preponderent de dreapta.

În plus, a mai subliniat el, scopul partidului unic de dreapta este de a câștiga, în toamnă, președinția României și de a ajunge la guvernare, „pentru a adopta politici de dreapta” pentru România și „pentru a susține valori și principii de dreapta”. Acestui obiectiv i se adaugă și nevoia stringentă de a opune o rezistență eficientă intenției PSD de a acumula cât mai multă putere, în demersul său de a politiza „până la ultima celulă” instituțiile statului.

Ceea ce se urmărește este construirea unui proiect bazat pe principii și valori, nu pe oameni”, a punctat Nicolae Robu, argumentând de ce, în discuțiile vizând consolidarea proiectului dreptei unite, în general, și în discuțiile care au premers înscrierea în PNL a foștilor lideri ai PMP Timiș, în particular, nu au fost evocate numele președintelui Traian Băsescu ori al președintelui PMP, Elena Udrea. Întrucât, a mai adăugat el, aceștia nu sunt parte din acest proiect”, lucru care nu va însemna însă că PNL le va cere noilor membri „să își înjure foștii colegi de partid”.

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL la nivel național,  această mişcare „mult mai naturală decât ceea ce fac colegii care pleacă din PNL într-o anexă a PSD” 

Radu Lambrino: „Am susţinut Mişcarea Populară cât l-a considerat un proiect politic alternativ la actuala clasă politică”

Radu Lambrino bustCu privire la obiectul unor eventuale resentimente sau nemulțumiri care i-ar fi catalizat decizia de plecare din partid, fostul președinte PMP Timiş, Radu Lambrino, a ținut să precizeze că nu poate vorbi despre nemulțumiri și că a făcut parte din proiectul Fundația „Mișcarea Populară” atâta vreme cât l-a considerat a fi „un proiect politic alternativ la actuala clasă politică. Am dus acest lucru atâta vreme cât s-a dorit o coagulare a dreptei”. Asdăugând că acum poate vorbi despre afilierea sa la un proiect politic pe care îl consideră viabil, întrucât, argumentează, este lipsit de înțelepciune să i se vorbească electoratului despre un proiect politic pe termen lung, care vizează câștigarea alegerilor parlamentare în 2016, în condițiile în care amenințarea imediată este câștigarea Președinției de către reprezentantul PSD. Or, a mai precizat Radu Lambrino, principalul deziderat în acest moment este „să nu câștige PSD-ul alegerile din toamnă”, întrucât, într-o evaluare pragmatică, este riscant „să nu mai existe la Cotroceni un om de dreapta”.

În context, Radu Lambrino a atenționat și asupra primejdiei pe care o pot reprezenta pentru electorat strategiile diversive utilizate în acest moment de PSD, referindu-se punctual la numirea la conducerea Senatului a unui presupus personaj de dreapta, în persoana fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, ori la anunțarea unor măsuri de dreapta, chiar dacă acestea se dovedesc, pe fond, nesustenabile, într-o tentativă a PSD de a câștiga electorat din rândurile oamenilor de afaceri, care constituie un bazin predilect de dreapta. „Singurul demers corect și normal pentru a echilibra scena politică o reprezintă coagularea dreptei. Miza noastră e să câștigăm Palatul Cotroceni și să dăm președintele României la alegerile din toamnă. Am fost un constant susținător al ideii de coagulare a dreptei. Este complicat să vedem în fiecare zi cum un partid sau o uniune de partide de stânga bine consolidat în peisajul politic românesc își construiește artificii de a atrage electoratul de dreapta. E dificil să privești lucrurile și să nu reacționezi”, a declarat fostul președinte al PMP Timiș.

Radu Lambrino a mai declarat că președintele PMP, Elena Udrea, le cunoștea intenţia, de la momentul recentei sale vizite la Timișoara, şi afirmă că și-a anunțat personal decizia de a nu mai candida la președinția filialei PMP Timiș, imediat după alegerile europarlamentare.

Radu Lambrino: „Cristian Diaconescu este un candidat cu pregătire serioasă din punct de vedere diplomatic”

În ceea ce privește candidatul pe care PMP a anunțat recent că îl va susține în cursa pentru alegerile prezidențiale, Cristian Diaconescu, fostul președinte PMP Timiș a apreciat că acesta „este un candidat cu pregătire serioasă din punct de vedere diplomatic și al experienței pe politică externă”, unica problemă derivând din aceea că, în acest moment, „scena politică trebuie echilibrată”, context în care „trebuie susținut un singur candidat al dreptei, întrucât scindarea dreptei avantajează stânga”. În această idee, cel mai bun lucru care poate fi făcut acum este să se treacă peste orgolii și peste ranchiună.

Sorin Munteanu, susţinut în cursa pentru Primăria Buziaş, în 2016

Argumente din același registru au fost oferite în sprijinul opțiunii sale de către fostul vicepreședinte PMP Timiş, Sorin Munteanu, care a opinat că situația actuală din România și amenințarea câștigării Președinției de către reprezentantul PSD poate fi schimbată „dacă ne implicăm”: „Dorim o construcție pe politici de dreapta, pe proiecte sustenabile și viabile”. Despre acesta președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a anunțat nu doar că va face parte, alături de fostul președinte PMP Timiș, Radu Lambrino, din Biroul Politic Teritorial al PNL Timiș, ci și că va fi susținut de către PNL pentru candidatura la Primăria Buziaș, în 2016.

Print Friendly, PDF & Email