Turismul de iarnă din Timiş, promovat şi în străinătate

Turismul timișean va fi promovat de anul viitor inclusiv la târguri de profil din străinătate, pentru a-i familiariza pe turiştii europeni cu ofertele pe care le pune la dispoziție proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. Cea mai nouă componentă îl reprezintă turismul de iarnă și tradițiile de sezon.

 

„Prin proiectul «Tradiții de iarnă în Timiș și Banat» ne propunem să promovăm turismul de iarnă în zonă, să revitalizăm turismul de aici prin punerea în evidență a tradițiilor legate de Ignat, practicate de fiecare etnie în parte”, declară, citat de Agerpres, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare și Promovare a Turismului în Județul Timiș, din cadrul Consiliului Județean, Delia Barbu.

Turismul de iarnă din Timiș presupune atât sporturi de iarnă ușoare, pentru început testându-se plimbările cu săniile pe pârtiile montane din zona Făget-Margina, cât și participări la obiceiurile din gospodăriile bănățene, care însoțesc Ignatul. Dacă se știe data la care va veni un grup de turiști, săteanul își va programa și tăierea porcului, iar oaspeții vor fi bine primiți cum se cuvine, cu colinde, pițărăi și masa întinsă.

Astfel, străinii vor putea afla „povestea porcului”, Ignatul, care în Banat nu mai are de mult timp singura dată fixată de calendarul creștin, ci se întinde de la Ziua Națională a României până chiar în Ajunul Crăciunului.

Oamenii locului le vor dezvălui drumeților ritualul ce trebuie urmat pentru ca porcul să moară „liniștit”, așa că în ajunul tăierii trebuie spusă „povestea lui Ignat”, iar dimineața sacrificării începe cu colinde, cu pregătirea focului în curte, a meselor pe care se va tranșa carnea și unde se vor prepara cârnații, toba, sângeretele, jumările și toate celelalte produse specifice.

În timp ce ceaunele vor da în clocot pregătind papricașul, turiștilor li se va servi gratuit o gustare, după modelul deja practicat „Mic dejun la Margina”, iar apoi pot pleca pe cărări de munte ninse, în sănii trase cai, până când se vor întoarce la masa numită „pomana porcului”.

Dar, pentru că multiculturalitatea se reflectă în Timiș până și în miresmele mâncărurilor diferitelor etnii, Asociația de Dezvoltare și Promovare a Turismului Timiș va organiza, sâmbătă, 9 decembrie, un infotrip în Comloșu Mare și în Jimbolia, locații renumite pentru tradițiile legate de tăierea porcilor, cu tot ce înseamnă obiceiul Ignatului, cu copiii care vor colinda, preotul care va vorbi și despre alte tradiții, nu doar despre cele culinare, ziua încheindu-se cu pomana porcului.

Am reușit să extindem evenimentul «Mic dejun la Margina» cu o componentă de iarnă, în decembrie și ianuarie se oferă mese tradiționale cu mâncăruri specifice de iarnă, iar în perioada zăpezilor se pot face plimbări cu sania. Cei interesați trebuie să anunțe intenția pentru programare, la infocentrul turistic din localitate. Dacă reușim să promovăm cum trebuie aceste acțiuni, vom reuși să atragem turiști de aici sau și din străinătate. Vrem să punem mai mult accent pe multiculturalitate, de această dată am ales multiculturalitatea în gastronomie, pe care vrem să o dezvoltăm”, mai spune Delia Barbu.

La Jimbolia, orașul celor șase muzee, va fi evidențiată Secția de etnografie a Muzeului „Ștefan Jeger”, unde va fi promovată sărbătoarea de Ignat după rețete românești și ungurești. Vor mai fi promovate localitatea Șandra, pentru ștrudelul cu mere și comunitatea de șvabi, și „Uica Mihai” din Buziaș, cu produsele tradiționale, aici fiind în curs de atestare cârnații unui producător local.

„În 2018 vom ieși pentru prima dată la un Târg Internațional de Turism, în februarie la Bruxelles, pentru că la Viena nu mai avem loc. Vrem să ne conturăm mesajul cu cei de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Noi mizăm și pe multiculturalitate gastro, iar la Târgul de la București vom avea un stand mare unic”, conchide Delia Barbu.

Print Friendly, PDF & Email