Timişenii nu s-au adresat anul acesta, Direcţiei de Sănătate Publică, cu niciun fel de solicitări legate de tratament în străinătate. Cauza ar putea fi legată şi de sincopele remarcate la nivel naţional cu privire la plată şi decontare, dar şi multiplele documente care trebuie pregătite în astfel de cazuri.
Fără cereri în 2016
De la începutul acestui an, în mod surprinzător, la Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu s-au mai înregistrat niciun fel de solicitări legate de tratament în străinătate. Statistica oficială raportează zero dosare trimise la comisia de specialitate, zero dosare pentru care s-a iniţiat corespondenţa cu clinicile de specialitate, zero dosare trimise la Ministerul Sănătăţii spre aprobare, zero dosare aprobate zero dosare cu nivel de prioritate urgenţă medicală sau risc vital şi zero dosare pentru care se solicită suplimentarea finanţării.
Este greu de spus dacă această situaţie are o legătură cu problemele legate de decontare, cu datoriile înregistrate deja la clinici din străinătate sau cu documentaţia şi argumentaţia stufoasă necesară pentru aprobarea unui astfel de caz.
Cert este că în ultimii ani, cazuistica dosarelor la care s-a ajuns în instanţă în Timiş pentru reglementarea disputelor legate de decontare nu este prea încurajatoare. Într-un dosar de acest gen, de pildă, în care la Curtea de Apel se solicita obligarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la plata sumei de 4182,73 euro, reclamanţii, deşi au avut câştig de cauză, au fost prin sentinţă îndreptăţiţi la plata a doar 3633,30 de lei.
„Nu cred că se poate spune că s-a făcut abuz de această procedură a solicitării de tratament în străinătate în ultimii ani. Putem însă să vedem că avem destule deficienţe în sistemul medical naţional, ceea ce ne face să avem şi aceste cereri de tratament în străinătate. Spitalele sunt aglomerate, se aşteaptă în unele cazuri mult pentru un tratament adecvat, ceea ce creşte riscul de infecţii şi alte complicaţii”, comentează Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Datorii imense
În urmă cu ceva timp se făcea o contabilizare a datoriilor acumulate pentru tratamente în străinătate. Conform unei situaţii făcute publice anul trecut, la nivel naţional datoria României pentru tratamentele românilor în ţări europene, în perioada 2007 – 2014, este de circa 212 milioane euro, fiind stabilit un calendar pentru plata celor mai mari restanţe.
Această datorie include serviciile medicale acordate în baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120,
Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS, iar dacă acestea sunt contestate, termenul se prelungeşte la 36 de luni.
Ultimele comentarii