Tineri timişoreni, „vânaţi” de zeci de licee şi universităţi din străinătate

Dezechilibrul demografic, care generează scăderea numărului de tineri face ca foarte multe unităţi de învăţământ din străinătate să-şi caute pe în aşte ţări viitorii elevi sau studenţi. E un lucru dovedit şi de ultima ediţie a Târgului Internaţional de Educaţie organizat zilele trecute la Timişoara.

 

Un nou târg cu participare numeroasă

A devenit o tradiţie ca în această perioadă să se organizeze la Timişoara aşa-numitele târguri de educaţie, plasate strategic, înainte de începerea noului an universitar.

Zeci de licee şi universităţi din străinătate şi-au prezentat, zilele trecute, oferta educaţională la World Education Fair. La această manifestare pare să crească de la an la an atât numărul ofertanţilor, cât şi al participanţilor, ceea ce înseamnă că studiul peste hotare este o alternativă luată în considerare din ce în ce mai des de către tinerii din vestul ţării.

Printre instituţiile prezente la târgul din Timişoara s-au numărat universităţile britanice Richmond the American International University in London, Coventry University, University of Essex, University of Groningen.

În ceea ce priveşte studiile preuniversitare, destui elevi români care au ales să studieze în străinătate au optat pentru Marea Britanie, Elveţia, Germania şi Canada.

De asemenea, în cadrul WEF a putut fi consultată oferta a peste 300 de EduTabere pentru copii, individuale şi de grup din întreaga lume. În acest moment în topul destinaţiilor preferate se numără Marea Britanie, urmată de Germania, Elveţia, Spania şi Portugalia.

„Sub conceptul Educaţie 360°, cel mai mare târg de consultanţă educaţională din România se află la a 27-a ediţie, fiind organizat în Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Universităţi din străinătate, licee de elită şi centre de limbi străine vin în România pentru a discuta direct cu cei interesaţi să afle care sunt programele de studiu potrivite lor, bursele şi metodele de finanţare pe care le pot accesa şi care sunt paşii care trebuie parcurşi pentru a fi admişi la instituţiile dorite”, spun organizatorii.

 

Fenomenul nu afectează universităţile timişorene de tradiţie

Cu toate că numărul tinerilor interesaţi de studiul în străinătate pare să fie în creştere, universităţile timişorene cu tradiţie nu sunt afectate de această concurenţă internaţională.

„Depinde mult şi de calitatea ofertelor. La unele târguri de acest gen pot lua parte instituţii de învăţământ prestigioase, dar şi mai modeste. Se încearcă în acest fel să se  rezolve cumva problemele legate de numărul tot mai mic de candidaţi, generat de dezechilibrul demografic”, menţionează rectorul universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Şerban.

În opinia sa, nici în următorii ani lucrurile nu se vor schimba, din acest punct de vedere. „La Politehnică în acest an s-au ocupat toate locurile, şi am cerut chiar suplimentare. Am bucuria, mândria să constat că tinerii ştiu ce să aleagă. Pentru majoritatea celor preocupaţi de filiera tehnică, oferta universităţii noastre este una foarte atrăgătoare. Inginerii noştri nu sunt doar căutaţi, sunt de-a dreptul vânaţi de multinaţionale”, ne-a declarat Viorel Şerban.

Print Friendly, PDF & Email