Universităţi de prestigiu din România se reunesc la Timişoara

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyConsorţiul Universitaria, organism format din unele dintre cele mai prestigioase universităţi din România, se reuneşte, la Timişoara. Căutând soluţii la problemele sistemului educaţional românesc.

 

După 25 de ani de schimbări permanente la nivelul sistemului de învăţământ din România şi în special la nivelul învăţământului superior, după un număr de peste 20 de miniştri ai Educaţiei (al 22-lea în mandat!) şi după o multitudine de abordări diferite cu privire la filosofia învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, zilele acestea, la Universitatea de Vest din Timişoara, cele mai reprezentative universităţi din România se vor reuni pentru a dezbate şi pentru a proiecta direcţii strategice necesare unei abordării coerente cu privire la dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, anunţă, într-un comunicat reprezentanţii UVT.

Reunirea consorţiul Universitaria, organism format din unele dintre cele mai prestigioase universităţi din România – Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti –, va avea loc Universitatea de Vest, în zilele de 14 – 17 mai.

Celor cinci universităţi membre ale consorţiului Universitaria li se alătură la dezbaterile întâlnirii de la Timişoara reprezentanţi ai conducerilor altor şapte universităţi importante din România: Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu, Universitatea „Transilvania”, din Braşov, Universitatea din Oradea, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara, şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, din Timişoara.

Reprezentanţii UVT mai transmit că, punând educaţia printre priorităţile mandatului său, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns invitaţiei transmise, la lucrările consorţiului urmând a fi prezentă Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial.

„La 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, revoluţie pornită din inima Banatului, Timişoara, reprezentanţii mediului academic românesc se regăsesc în faţa unor provocări de o maximă importanţă. Mediul socio-economic, societatea românească în general, constatând incoerenţa, lipsa de viziune şi de strategii a clasei politice aşteaptă din partea universităţilor soluţii la problemele reale cu care se confruntă România. Consorţiul Universitaria şi-a asumat, încă de la înfiinţarea sa, un rol activ în construcţia unei Românii prospere şi dezbate, la fiecare din întâlnirile sale, teme de importanţă majoră din peisajul educaţional românesc”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email