Teatrul ca Rezistență oferă timişorenilor un kit de supraviețuire în comunism

Plecând de la întrebări de genul: Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu nici un preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?, expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989.

 

Expoziția Kit de supraviețuire în comunism va spune povestea acestor obiecte și va explica modul în care și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit, în perioada 15-21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19, din Piața Libertății.

Împreună ne vom aduce aminte, la 30 de ani de la Revoluție, de un stil de viață auster, plin de greutăți și de lipsuri, dar și de «evadări» personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct, și despre care alții abia dacă au auzit. Deschidem arhivele teatrelor din Timișoara, arhiva Direcției de Cultură Timiș și arhiva CNSAS și încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate și împărțite în două categorii, arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, să vă activăm imaginația și să reconstituim pentru scurtă vreme o «felie» de viață în comunism”, spun organizatorii evenimentului.

În testarea Kitului de supraviețuire în comunism publicul îi va avea alături pe actorii Christine Cizmaș, Ionuț-Marian Pârvulescu, Ioan Codrea și Armand Iftode.

Conversația publică va fi deschisă pe 15 decembrie de la ora 11, la Corner Space, pe str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) când tema Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? va fi dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și spectatori.

Vor putea fi vizionate o serie de interviuri realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență, urmate de dezbateri pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

Accesul la expoziția și spectacolul Kitul de supraviețuire în comunism este gratuit, rezervările făcându-se telefonic la numărul 0751-892.340.

Co-curatorii expoziției demonstrative sunt Cristina Modreanu și Ovidiu Mihăiță, care a scris și scenariul performativ. Cu această ocazie va fi lansată și a treia ediție a fanzinului Teatrul ca Rezistență, cu grafică și desene  originale de Lucian Popovici.

Proiectul Teatrul ca rezistență/Theater as Resistance, care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, arhive publice, precum și colecții private pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019) din perspectiva relației lor cu teatrul.

Vor rezulta, în faza finală, o expoziție multimedia și un film documentar, precum și – pe parcurs – o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin cu apariție regulată, video instalații în spații publice. Toate pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.

Teatrul ca Rezistență este un proiect realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, parte a proiectului european Heritage Contact Zone, co-finanțat prin programul Europa Creativă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Proiectul este coprodus cu Auăleu Teatru (Timișoara) în cloaborare cu Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret „Merlin”, din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email