Ziua în care Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România

În 20 Decembrie 1989, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. Era ziua în care Armata a fost retrasă în cazărmi, iar autoritățile centrale și locale nu și-a mai exercitat autoritatea.

 

În dimineaţa de 20 Decembrie 1989, coloane de muncitori din întreprinderile Timişoarei s-au îndreptat spre Piaţa Operei. Se adunaseră în jur de 150.000 de manifestanţi. La ora 14, efectivele militare sunt retrase în cazărmi, iar autorităţile centrale şi locale nu-şi mai exercită autoritatea asupra oraşului. Astfel, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism al României. A fost ziua în care pe străzi s-a strigat pentru prima dată „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”.

În acest timp, la Comitetul Judeţean PCR, o delegaţie a revoluţionarilor, constituită ad-hoc, le-a cerut lui Constantin Dăscălescu şi lui Emil Bobu, veniţi de la Bucureşti, destituirea lui Ceauşescu, dizolvarea Guvernului, eliberarea arestaţilor, redarea către familii a trupurilor celor ucişi în zilele anterioare, informarea corectă asupra evenimentelor de la Timişoara, potrivit Agerpres. Sub presiunea mulţimii, o parte a revendicărilor au fost acceptate, la celelalte cei doi promiţând că va răspunde Nicolae Ceauşescu personal.

În aceeaşi zi a fost lansată ideea constituirii Frontului Democratic Român şi a declanşării grevei generale.

Seara, Nicolae Ceauşescu, întors din vizita din Iran, califica public evenimentele de la Timişoara ca fiind opera unor huligani, elemente antinaţionale, teroriste etc. Acesta anunţa că, întrucât manifestanţii au atacat unităţile militare, acestea au fost obligate să se apere, folosind armamentul din dotare. În noaptea de 20 spre 21 Decembrie 1989, Comitetul Municipal Bucureşti al PCR decidea organizarea, în Piaţa Republicii din faţa sediului Comitetului Central al PCR, a unui mare „miting popular” care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara.

Pentru a marca momentul, azi, de la ora 12, în Timişoara sună sirenele.

 

Print Friendly, PDF & Email