28 de ani de la momentul în care Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România

La ora 12, timp de câteva minute, la Timișoara au răsunat sirenele, pentru a marca momentul în care Timişoara devenea, în 20 Decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România.

 

În 20 Decembrie 1989, la ora 12, la Timișoara au răsunat sirenele, marcând momentul declanşării grevei generale şi proclamarea Timişoarei ca primul oraş liber din România.

Tot pe 20 decembrie 1989, la Timişoara s-a înfiinţat Frontul Democrat Român, care a lansat chemarea la continuarea şi extinderea grevei generale declanşate deja în oraş. Comandamentul Revoluţiei din Timişoara se instalase în sediul Operei, iar din balconul acesteia se ţineau discursuri cu scopul însufleţirii maselor şi convingerii lor să continue lupta pentru libertate, potrivit Agerpres.

În acea zi, în jurul orei 15, odată cu constituirea Frontului Democrat Român şi a alegerii organelor de conducere de către demonstranţii prezenţi în Piaţa Operei, la Timişoara a fost declanşat Revoluţia Română din Decembrie 1989, care a avut ca obiective fundamentale îndepărtarea de la conducerea ţării a lui Nicolae Ceauşescu şi a apropiaţilor săi, democratizarea României prin restabilirea drepturilor fundamentale ale omului, încălcate de fostul regim comunist-ceauşist, judecarea şi condamnarea tuturor celor care s-au făcut vinovaţi de reprimarea sângeroasă a revoltei timişorene şi de sprijinirea familiei Ceauşescu, precum şi integrarea României în rândul ţărilor civilizate democrate.

În Piaţa Operei se adunaseră peste 200.000 de timişoreni care scandau lozinci anticeauşiste: „Să fie judecat pentru morţii din Banat!”, „Jos tiranul!”, „Armata e cu noi!”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”‘.

În această seară, în Piaţa Victoriei va avea loc un program dedicat Revoluţiei de la Timişoara, care se va încheia cu un concert rock, în cadrul evenimentului Rock pentru Revoluţie, dedicat eroilor martiri. Vor participa trupele Phoenix, Pro Musica şi Vest Phoenix Cover.

Print Friendly, PDF & Email