Sute de persoane au cerut, la Timişoara, „Stop joc, penalilor!”

În jur de 1500 de persoane au ieşit în stradă, la Timişoara, să protesteze  faţă de modificările aduse de majoritatea parlamentară PSD-ALDE Codului de Procedură Penală.

 

Protestatarii s-au adunat miercuri seara, în Piaţa Victoriei, cu pancarte, cu steaguri – al României şi al Uniunii Europene–, cu tobe şi vuvuzele, scandând „Justiţie, nu corupţie”, „Legea-i lege pentru toţi, nu e lege pentru hoţi”, „DNA să vină să vă ia”, „Să vă fie frică, ţara se ridică!”, „Parlament penal, marş la tribunal!”, „Aţi reuşit, ne-aţi unit”, „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu”, „Hoţii, hoţii”, „PSD, ciuma roşie”. În piaţă a fost adus şi un afiş pe care scrie “Punctul 8 de la Timişoara, fără comunişti, fără penali”.

Recentele modificări aduse legilor Justiţiei sunt mult mai grave decât Ordonanţa 13. Au fost puternic huiduiţi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care au dosare penale pe rol. Au modificat în aşa fel legea, încât dacă în prima instanţă a fost achitat un infractor, să nu se mai poată merge în apel decât dacă procurorii vin cu probe noi, care nu au fost prezentate în precedenta instanţă. În această situaţie este Călin Popescu Tăriceanu. Noile modificări ale Codului de Procedură Penală au fost adoptate tot noaptea, ca hoţii”, a declarat, citat de Agerpres, un protestatar.

Un altul a afirmat că scopul principal al coaliţiei de guvernare nu este doar demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ci suspendarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, dacă acesta nu-şi va da acceptul pentru legiferarea modificărilor aduse legilor justiţiei. „Aceasta este lovitură de stat. Trebuie să fim foarte vigilenţi. Dacă un minut intră în vigoare modificările lor, intră în vigoare legile care le iartă fărădelegile, inclusiv cele comise de Liviu Dragnea. (…) Dacă vom rămâne pasivi, vor mai pleca alte trei milioane de români din ţară şi ţara va rămâne pe mâna penalilor”, a mai spus protestatarul, citat de Agerpres.

Protestul împotriva modificărilor aduse de parlamentarii PSD-ALDE Codului de Procedură Penal, a fost organizat, sub sloganul „Stop joc, penalilor!”, în mai multe oraşe din ţară concomitent, de câteva asociaţii civice: Rezistenţa, Insistăm, Iniţiativa Timişoara, Iniţiativa România şi VăVedem din Bucureşti.

Print Friendly, PDF & Email