SoNoRo Conac în Banatul baroc

Două dintre cele mai reprezentative clădiri aparținând stilului baroc din Banat vor fi gazdele turneului SoNoRo Conac, la acest sfârșit de săptămână.

 

La Timişoara, SoNoRo Conac va avea loc la Palatul Baroc, Muzeul de Artă, sâmbătă, 12 mai, iar duminică, 13 mai, la Teatrul Vechi “Mihai Eminescu”, din Oravița.

Palatul Baroc din Timișoara este una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România și, chiar dacă am mai concertat aici, trebuia să marcăm acest punct și pe harta Conac. În cei șase ani de existență SoNoRo Conac, am plasat prin concerte pe harta României peste 70 de case, conace, palate și castele, dintre care puține erau cunoscute publicului și pe care ne-am bucurat să le relevăm ca pe niște comori ascunse. O astfel de descoperire este pentru noi anul acesta Teatrul Vechi, din Oravița, o altă splendidă clădire reprezentativă pentru stilul baroc, cu o acustică minunată, în care ne bucurăm că vom concerta” declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

Palatul Baroc, ce adăpostește în prezent Muzeul de Artă din Timișoara, a fost construit în 1754 și a găzduit mari pesonalități ale vremii, precum Iosif al II-lea, în 1767, Franz Iosef, în 1872, şi Regele Ferdinand, în 1923. Lăsat în paragină în perioada comunistă, a fost restaurat ulterior după imagini vechi, pentru a fi păstrată originalitatea construcției inițiale.  Printre marii muzicieni ce au concertat în Palatul Baroc se numără Franz Liszt, Johannes Brahms şi George Enescu.

Teatrul Vechi “Mihai Eminescu”, din Oravița, a fost inaugurat în 1817, în același an cu aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenței Banatului de sub ocupația otomană. A fost construit de arhitectul aromân Ion Niuny, după modelul Burgtheater-ului din Viena, va deveni una dintre cele mai reprezentative clădiri din Banat pentru perioada de expansiune a barocului vienez. Arhitectura originală s-a păstrat nealterată și la fel câteva dintre elementele de interior ale teatrului, precum scaunele montate în 1893. Numele “Mihai Eminescu” se datorează faptului că în 1868 poetul a activat aici vremelnic în calitate de sufleor, aflat în turneu cu trupa lui Mihail Pascaly.

Programul muzical al celor două concerte va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Bela Bartók, György Ligeti, Serghei Prokofiev, George Enescu și Frank Bridge, în interpretarea artiștilor Erik Schumann (vioară), Francesco Ionașcu (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Marcin Sieniawski (violoncel).

SoNoRo Conac este un proiect concertistic ce își propune să redea muzicii de cameră spațiul originar, sălile de muzică ale palatelor și conacelor, un context propice dialogului cultural. „Demersul SoNoRo Conac este acela de sensibilizare a opiniei publice privitor la multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate din țara noastră, care trebuie reintroduse în circuitul cultural prin evenimente adecvate destinației inițiale a spațiului”, transmit organizatorii.

Accesul la concertele SoNoRo Conac – un proiect derulat sub Înaltul Patronaj al Președenției României – este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: alexa.petre@sonoro.ro sau 0741.190.470.

SoNoRo Conac a pornit, în 2013, de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. „Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate, clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, spun reprezentanţii organizatorului, Asociaţia Sonoro.

Print Friendly, PDF & Email