Festival Baroc, în amintirea lui Eugeniu de Savoya

Festival Baroc TimisoaraPrimăria Timişoara şi Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara organizează, în perioada 9 – 23 octombrie, cea de-a patra ediţie a Festivalului Baroc. Un eveniment care îşi propune să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile prezente în zona Banatului.

 

Va fi reînviat spiritul Timişoarei de altădată

Festivalul Baroc, spun reprezentanţiii Municipalităţii, se doreşte a fi un prilej de a conştientiza moştenirea culturală bogată pe care o are Timişoara şi readuce în atenţia opiniei publice semnificaţia zilei de 18 octombrie, declarată în 2011, prin hotărâre de consiliu local, zi de importanţă locală.

În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera cetatea Timişoarei, după 164 de ani de stăpânire otomană. Acela a fost un moment de cotitură în istoria locală, după această dată, Timişoara cunoscând o dezvoltare pe toate planurile.

În cadrul Festivalului Baroc vor fi organizate mai multe evenimente ocazionate şi de trecerea în revistă a unor personalităţi ale muzicii vechi: un concert eveniment cu Jordi Savall şi unul cu Vincent Ségal.

Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viaţă şi pe scenă a violei da gamba. Un obişnuit al scenelor din întreaga lume, dar şi al scenelor româneşti, muzicianul a înregistrat în anul 2009 un CD cu nouă piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat Cartea ştiinţei muzicii.

https://youtu.be/SKLDP1TuKvk

Vincent Ségal, muzician francez, a absolvit Academia de Muzică din Lyon şi pe cea din Canada. Este cunoscut mai ales pentru varietatea de colaborari cu nume precum: Steve Nieve, Elvis Costello, Cesaria Evora, Blackalicious şi mulţi alţii.

Reprezentanţii Primăriei anunţă că Festivalul Baroc îşi propune să prezinte viaţa de zi cu zi a Cetăţii Timişoara şi a locuitorilor acesteia, înainte şi după 1716, precum şi legăturile între comunităţile prezente în zona Banatului: români, sârbi, otomani, austrieci, şvabi. „Festivalul Baroc doreşte să reînvie spiritul Timişoarei de altădată, un vechi oraş important al monarhiei dunărene şi al Europei Centrale şi să readucă în memoria contemporanilor gloria «oraşului ideal» baroc din secolul al XVIII-lea”, spune Diana Giurgiev, de la Direcţia de Comunicare a Primăriei Timişoara.

Programul Festivalului Baroc

9 octombrie – Ambasada, str. Anton Seiller 2

Ora 19 – Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară, care includ recitaluri, cursuri de măiestrie, prezentări de instrumente, având  invitaţi din ţară şi din străinătate.

Recital de lăută renascentistă, susţinut de Costin Soare, din Bucureşti – Lucrări de John Dowland şi Francesco da Milano.

Scenete şi sonete din W. Shakespeare şi Moliere, prezentate de Andrei Ursu, în spectacolul Dragostea în vremea barocului.

10 octombrie – Ambasada, str. Anton Seiller 2

Ora 11 – Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca, Judit Andrejszki

Ora 17 – Caius Hera, Lăuta în Europa Occidentală, din cele mai vechi timpuri până în secolul XX

Ora 18 – Prezentare de instrumente din familia lăutei, făcută de Lorinczi Gyorgy

Ora 19 – Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară, care includ un recital de lăută barocă susţinut de Michele Carreca, din Roma, spectacolul Dragostea în vremea barocului, care include scenete şi sonete din W. Shakespeare, prezentate de Oana Petrescu.

11octombrie – Ambasada, str. Anton Seiller 2

Ora 11 – Masterclass cu Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera, Judit Andrejszki

Ora 17 – prezentare instrumente orientale, făcută de Liviu Saşa

Ora 18 – prezentare repertoriu pentru lăută, făcută de Michele Carreca

Ora 19 – Zilele Muzicii pentru lăută şi chitară, care include un recital de muzică din perioada Renaşterii şi a Barocului timpuriu şi un spectacol de scenete din W. Shakespeare şi Moliere, Dragostea în vremea barocului.

În toate cele trei zile, respectiv 9, 10 şi 11 octombrie, interpreţii participanţi (Judit Andrejszki, din Budapesta – canto baroc şi clavecin, Michele Carreca, din Roma – lăută barocă, Costin Soare, din Bucureşti – lăută renascentistă, Caius Hera, din Timişoara – lăută, Saşa Liviu Stoianovici, din București – saz, tambur, cobză şi Lorinczi Gyorgy, din Târgu Mureş – constructor de instrumente) vor oferi cursuri de măiestrie şi workshop-uri dedicate chitariştilor şi interpreţilor.

Intrarea la toate recitalurile şi cursurile de măiestrie este gratuită, iar la final participanţii vor primi diplome.

Cursurile, anunţă oficialii Primăriei, sunt dedicate în mod special chitariştilor şi interpreţilor care au în repertoriu muzică din perioada Renaşterii sau din perioada Barocă, şi care vor putea să lucreze alături de muzicieni profesionişti acest repertoriu abordat dintr-o perspectivă cât se poate de autentică. Nu există limită de vârstă pentru participanţi.

12 octombrie – Biserica Millennium din Piaţa Traian

Ora 19.30 – Concert  pe muzică de W. A. Mozart şi G. B. Pergolesi, susţinut de Art Kammerorchester, sub coordonarea muzicală a lui Ovidiu Rusu. Invitaţi: dirijorul David Crescenzi (Italia), soprana Rasha Talaat (Egipt). Moderator: Christian Rudik.

Intrarea este liberă.

17 octombrie – Filarmonica Banatul Timişoara

Ora 19 – Concert de muzică veche susţinut de Jordi Savall (viola da gamba & dirijor) şi Ansamblul Hesperion XXI, format din Andrew Lawrence-King (harpă barocă spaniolă), Rolf Lislevand (chitară & teorbă) şi David Mayoral (percuţie).

Intrarea se va face pe bază de bilete. Biletele sunt gratuite şi se pot obţine de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

18 octombrie – Bastionul Theresia

Ora 19.30Aetheris – Elementele nopţii, spectacol de foc şi muzică în aer liber, susţinut de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetăţii, împreună cu Pyraessence Fireshow by Amaris Agni, artiştii focului.

21 octombrie – Filarmonica Banatul Timişoara

Ora 19 – Unicorn, o călătorie în istoria noastră, concert susţinut de formaţia vocal-instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, care îi are în componenţă pe Constantin Răileanu, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Ghassan Bouz, Sabin Penea şi Oana Răileanu.

Intrarea se va face pe bază de bilete. Biletele sunt gratuite şi se pot obţine de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

23 octombrie – Liceul de Muzică „Ion Vidu”

Ora 19 – Concertul 1001 poveşti muzicale, susţinut de Vincent Ségal – Franţa (violoncel), Derya Türkan – Turcia (kemence), Emmanuel Hovhannisyan – Armenia (duduk) şi formaţia vocal-instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann”.

Intrarea se va face pe bază de bilete. Biletele sunt gratuite şi se pot obţine de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

În timpul festivalului va avea loc şi o expoziţie a artistei Corina Nani,

BarOK reDESIGNed, care poate fi văzută în zilele de 9 – 11 octombrie, la „Ambasada”, pe strada Anton Seiller nr. 2, iar în perioada 12 – 18 octombrie, la „Galeria Primăriei, din Piaţa Victoriei, nr. 5.

Print Friendly, PDF & Email