„Din tot ce s-a întâmplat în aceste luni de vacanță putem trage o concluzie: pentru PSD va urma, probabil, cea mai dificilă perioadă pe plan intern și extern”, declară senatorul Nicu Fălcoi. Și avertizează că România va fi foarte puternic afectată de aceste performanțe negative ale coaliției de guvernare.
Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Nicu Fălcoi, senator USR de Timiș, subliniază că PSD se pregătește să intre în manualele de istorie cu o campanie agresivă împotriva justiției, cu un asalt permanent asupra tuturor instituțiilor naționale, cu o politică economică dezastruoasă pe termen lung și cu cea mai violentă represiune de la ultima mineriadă din 1999.
„După ciuma lui Caragea, când mureau zilnic români pe capete, actuala pestă porcină face ravagii economice incalculabile în fiecare minut. Și îngrijorător este că toate eșecurile marca Liviu Dragnea încep să se adune într-un dosar negativ care-a devenit de interes nu doar național, ci și internațional. Iar pentru că sultanul de Teleorman este mai preocupat de controlul total al PSD și al Guvernului, acest dosar negativ se îngroașă pe seama noastră, a românilor”, mai spune Nicu Fălcoi.
Din punct de vedere economic, avertizează senatorul USR, România începe să intre sub supraveghere, ingineriile statistice făcute la Guvern nemaiputând acoperi deciziile controversate. La fel stau lucrurile și în domeniul statului de drept, mai spune el: „După agresiunea continuă asupra Justiției din România, nu m-ar mira ca partenerii noști din UE să mai ceară aplicarea unui MCV suplimentar, mulțumită ministrului Toader.”
O situație nouă și periculoasă, adaugă Nicu Fălcoi, este și evidențierea negativă a României în plan epidemiologic, catastrofa din domeniul zootehnic riscând să îngroape și ce-a mai rămas din încrederea europenilor în agricultura românească.
Toamna, estimează el, ne va găsi cu un Guvern PSD-ALDE care va fi obligat să dea multe explicații pe plan extern. Și asta în contextul în care UE are propriile probleme majore: Brexit, viitorul Uniunii, marea problemă a imigranților și relația transatlantică sunt printre cele mai vizibile teme pe agenda europeană, „ață de care guvernul lui Dragnea se află la mii de ani lumină depărtare.”
„Evident că aventurile cu killer-i prin aglomeratul București al doamnei Firea-Pandele sunt mult mai importante decât orice temă de dezbatere de la Bruxelles. În mintea lui Dragnea niciun subiect de politică europeană nu poate fi mai suculent decât fanteziile cu un lider macho care înfruntă senin forțele potrivnice”, mai spune Nicu Fălcoi. Adăugând că nu destinul lui Dragnea „pictat în culori eroice” va putea să apere interesele naționale la masa de la Bruxelles, „indiferent cât lobby va încerca să cumpere «Sfântul de la Belina», în UE efortul de țară va conta mai mult.”
Senatorul USR atrage atenția că a lăsat special deoparte problemele de securitate euro-atlantică și europeană care se vor afla pe agenda de toamnă la NATO și UE, pentru că Guvernul nu înregistrează progrese notabile. „Fac o corecție: singurul progres ar fi în sumele pe care le vehiculează și le promite ministrul Fifor la capitolul shopping ultramediatizat. Pentru că Guvernul nu are o strategie coerentă de politică externă și nici una de apărare, PSD-ul se vede forțat să folosească intențiile de cumpărare de armament pe post de strategii. Lipsa de dialog politic și parlamentar pe teme de interes în NATO și UE este, de fapt, cuvântul de ordine dat de Liviu Dragnea actualului Guvern.” Iar în acest caz, spune el, România a devenit un stat care nu are un cuvânt de spus în probleme de apărare și securitate europeană.
Nicu Fălcoi reamintește că tema eternă a securității la Marea Neagră nu a mai beneficiat de noi inițiative din partea Ministerului de Externe și nici din partea Ministerului Apărării, colaborarea militară cu vecinii rămânând încremenită în capitolul de vizite reciproce anuale, iar România nu mai acordă asistență militară relevantă în regiune, a rămas doar un reper prin prisma apropierii geografice de Crimeea și estul Ucrainei.
„În aceste condiții în care România este vizibilă în plan extern doar prin epidemii, reprimări violente ale protestelor propriilor cetățeni și consolidarea unui regim iliberal, nu ar trebui să ne mire dacă vom deveni următoarea oaie neagră. Un țap ispășitor, mai bun decât Polonia sau Ungaria, spre care se vor proiecta multe dintre nemulțumirile unor parteneri europeni care au fost reticenți sau sceptici la momentul acceptării noastre în familia europeană”, conchide Nicu Fălcoi.
Ultimele comentarii