Senator USR Nicu Fălcoi: „Canibalizarea bugetului Apărării, o capcană marca PSD care ar trebui evitată”

USR a votat ieri împotriva propunerii legislative de trecere a industriei de apărare din administrarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naționale. Canibalizarea bugetului Apărării este o capcană marca PSD, care ar trebui evitată, spune senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi.

 

Prin trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, o mare parte din cei 2% din PIB alocaţi Apărării – bani care ar trebui să fie utilizaţi pentru cheltuielile de înzestrare a Armatei – vor fi direcționați către plata datoriilor şi “găurilor negre” existente în industria de apărare afirmă, referindu-se la argumentele invocate de inițiatorii propunerii în expunerea de motive, senatorul USR Nicu Fălcoi, vicepreședinte al Senatului și secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului.

Nicu Fălcoi mai spune că, prin această mişcare, bugetul MApN va fi canibalizat de această industrie de apărare, care necesită investiţii foarte mari, dar care nu ar trebui făcute din bugetul acestui minister. Altfel, „Nu se face altceva decât transferarea unei «găuri negre» dintr-un minister în altul.”

Vom sfida orice logică economică. Dintr-odată, cumpărătorul va deveni şi producător, şi asta va face ca produsele să nu mai aibă calitatea necesară. MApN ar trebui să se ocupe foarte serios de evaluarea necesităţilor pe care le are în privinţa armamentului de care are nevoie, iar acest lucru ar putea să-l facă printr-o analiză strategică a apărării, analiză care lipseşte în România”, declară Nicu Fălcoi.

Potrivit acestuia, revitalizarea industriei de apărare ar fi posibilă, dar nu prin adoptarea de măsuri hazardate, ci în condițiile în care guvernanții ar fi în stare să negocieze mult mai bine contractele de achiziții de armament, astfel încât să aducă know-how-ul și modernizarea necesare acestei industrii.

În ce privește declarațiile recente ale ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, potrivit cărora România ar putea deveni un hub regional pentru industria de apărare, senatorul USR Nicu Fălcoi apreciază că această așteptare este nerealistă, atâta vreme cât decidenții din domeniul Apărării nu vor efectua o analiză corectă a problemelor cu care se confruntă sistemul românesc de apărare, a situației reale în care se află companiile din industria de apărare, a capabilităților de care dispune România și a gradului de uzură a activelor:

Domnul ministru al Apărării speră probabil că, peste noapte, industria de apărare se va revitaliza cu doar cei 2% alocați din PIB bugetului MApN și că, tot peste noapte, vor veni înspre noi zeci de contracte de la țările din regiune, iar uzinele noastre vor deveni brusc atât de competitive, încât vor câștiga licitații în Balcani, Europa Centrală și de Est. Nu mai suntem, însă, pe vremea planurilor cincinale, viața economică e guvernată de economia de piață și de legea cererii și ofertei, iar industria noastră de apărare ar trebui să se adapteze acestor condiții”, a mai declarat Nicu Fălcoi.

Propunerea legislativă privind trecerea industriei de apărare din administrarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naționale, inițiată de 27 de parlamentari PSD, a fost adoptată ieri de plenul Senatului (prima Cameră sesizată), cu 89 de voturi “pentru”, 9 “împotrivă” și nicio abținere.

Nicu Fălcoi mai spune că raportul Comisiei de Apărare a fost dat abia ieri dimineață, cu puțin timp înainte de votul din plen, fără a fi respectată procedura ce prevede anunțarea cu cel puțin 24 de ore înainte a unei ședințe a Comisiei de Apărare și cea potrivit căreia raportul Comisiei trebuie să fie adoptat cu cel puțin trei zile înainte de votul în plen.

La dezbaterea proiectului în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională unicul vot împotrivă i-a aparținut senatorului USR Nicu Fălcoi.

Print Friendly, PDF & Email