Senator USR Nicu Fălcoi: “Nu, Jandarmeria nu și-a făcut datoria!”

Foto: Associated Press

Indiferent de cele declarate de ministrul Carmen Dan și de reprezentanții Jandarmeriei – care s-au făcut, în chip regretabil pentru ei, niște slujitori ai intereselor regimului, acționând la comandă politică! – un lucru trebuie rostit clar și răspicat: “Nu, Jandarmeria nu și-a făcut datoria!”, acuză senatorul USR Nicu Fălcoi.

 

Datoria Jandarmeriei, spune Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş, era să îi protejeze pe cetățenii nevinovați aflați în Piața Victoriei, la protest, în niciun caz să intervină în forță împotriva protestatarilor:  “Și cei care au intervenit în Decembrie 1989 împotriva protestatarilor de-atunci au invocat faptul că și-au făcut datoria… Or, niciun regulament militar și nicio lege din țara asta sau din toată lumea civilizată nu dă dreptul și nu justifică intervenția în forță și actele de agresiune împotriva propriului popor.”

Acesta mai spune că utilizând excesiv forța contramanifestanților din Piața Victoriei, reprezentanții Jandarmeriei n-au făcut decât să consimtă la transformarea acestei instituții într-un aparat represiv folosit cu scopul de-a intimida și pedepsi niște oameni care își exercitau elementarul drept democratic la a-și exprima nemulțumirea față de actualul regim politic. “Ca să se-nțeleagă foarte bine de ce afirm asta, voi spune și că Jandarmeria avea obligaţia să identifice în mulțimea de protestatari elementele turbulente și pe cei care au cauzat incidente. Persoane pe care ar fi trebuit apoi să le izoleze și neutralizeze, conform procedurilor de acțiune specifice. Se știe foarte bine că, în astfel de situații cum a fost cazul mitingului anunțat din timp, Jandarmeria și Poliția au reprezentanți infiltrați în mulțime, al căror rol precis este tocmai acela de a-i identifica pe eventualii agitatori. Așa că a veni acum și-a încerca să motivezi, în orice fel, intervenția în forță asupra tuturor manifestanților, fără a distinge între cei pașnici versus diversioniști și provocatori, este o imensă prostie și-o minciună pe care cu niciun chip nu le-o vom putea trece cu vederea reprezentanților Jandarmeriei”, declară Nicu Fălcoi.

Acesta mai spune că nu trebuia intervenit în forță împotriva tuturor manifestanților, așa cum a procedat Jandarmeria în seara de10 august: “Nici gazele lacrimogene n-ar fi trebuit folosite în masă, împotriva tuturor celor prezenți în Piață. În nicio țară civilizată din lumea asta nu se procedează așa!”

Nicu Fălcuio mai spune că, în acest context, scuzele invocate de reprezentanții Jandarmeriei sunt rușinoase și neconvingătoare: “Iată de ce ministrul Dan, șeful Jandarmeriei și prefectul Capitalei trebuie să demisioneze imediat. Și, indiferent de justificările lașe pe care și le găsesc acum pentru modul în care au dispus să se acționeze și de încercările de-a pasa răspunderea pe umerii manifestanților sau pe cei ai reprezentanților Opoziției, toți actorii implicați în procesul decizional trebuie să realizeze că sunt deplin răspunzători pentru represiunea brutală petrecută și că vor trebui să dea socoteală în fața Comisiilor de apărare ale Parlamentului.”

Nicu Fălcoi cere audierea “cât mai grabnic cu putință” a tuturor factorilor responsabili, pentru a clarifica implicarea ministrului Carmen Dan în deciziile de intervenție, precum și rațiunile și circumstanțele în care s-a decis o astfel de manieră brutală, neprofesionistă și complet disproporționată a intervenției Jandarmeriei. De asemenea, acesta cere și audierea prefectului Capitalei, pentru semnarea ordinului de intervenție către Jandarmerie.

Senatorul USR atrage atenţia că șeful Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucoș, este răspunzător pentru cele petrecute în seara de 10 august, alături de toți ceilalți factori cu rol de decizie în ce privește procesele operative din cadrul instituției şi că ar fi trebuit să ia măsuri ferme pentru evitarea politizării structurilor de ordine publică de care răspunde. “Domnul Cucoș trebuie să înțeleagă foarte bine faptul că, dacă acum se va mai ascunde, poate, o vreme, în spatele acestei vremelnice conduceri politice, în secunda imediat următoare celei în care această putere represivă la adresa propriului popor va pleca acolo unde îi este locul, va trebui, la rândul său, să părăsească funcția și să dea socoteală pentru acțiunile condamnabile la care s-a făcut părtaș!”, mai spune Nicu Fălcoi.

Print Friendly, PDF & Email