Scriitorul rus Mihail Șișkin, invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Zmeie de la Timişoara

Timişoara va fi, la sfârşitul aceste luni, gazda Festivalului Internațional de Zmeie, primul eveniment cultural din Europa care pune laolată literatura, muzica, artele vizuale cu designul și înălțarea zmeielor. Invitat de onoare este scriitorul rus Mihail Șișkin, autorul îndrăgitului Scrisorar.

 

Festivalul Internațional de Zmeie, ajuns la cea de-a doua ediție, va aduce la Timișoara, la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, 25 de creatori și mânuitori de zmeie celebri în lumea întreagă. Printre aceştia, organizatorii îi amintesc pe Wolfgang Schimmelpfennig, din Germania, care este şi autorul mai multor cărți dedicate construcției și înălțării zmeielor, Scott Skinner, din SUA, Steve Brockett şi Malcolm Goodman, ambii din Marea Britanie, şi Iqbal Husain, din Elveţia.

Invitatul de onoare al acestei ediţii a festivalului este scriitorul rus Mihail Șișkin, autorul îndrăgitului Scrisorar, publicat, în România, de Editura Curtea Veche.

Mihail Şişkin s-a născut în 1961, la Moscova, dar din 1995 trăieşte în Elveţia. Este singurul scriitor care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti: Russkii Buker, în 2000, pentru romanul Vziatie Izmaila, Naţionalnîibestseller, în 2005, pentru romanul Venerin volos, şi Bolşaia kniga, în 2011, pentru romanul Scrisorar. În afara premiilor naţionale, a fost recompensat şi cu prestigioase premii internaţionale: Premiul Cantonului Zürich, în 2000, Prix Du Meilleur Livre Étranger (secţiunea eseu) în 2005, Premiul Grinzane Cavour, în 2007, Premiul internaţional pentru literatură Haus der Kulturen der Welt, în 2011. Trei dintre romanele lui Şişkin au fost dramatizate şi puse în scenă: Venerin volos, la Atelierul Piotr Fomenko, Vziatie Izmaila, la Teatrul Most, iar Scrisorar, la Teatrul de Artă Cehov din Moscova.

Festivalul Internaţional de Zmeie se va desfăşura pe mai multe niveluri.

Pe de o parte, este vorba despre prezenţa a 25 de personalităţi din lumea creatorilor şi mânuitorilor de zmeie, care își vor înălța zmeiele de artă în cele trei zile de festival. În cadrul acestei secțiuni, 53 de artiști plastici români, maghiari şi japonezi vor picta zmeie care, ulterior, vor face obiectul unor expoziții itinerante și al unui catalog de artă, iar pe durata festivalului acestea vor fi înălțate în aer. De asemenea, pe parcursul celor trei zile ale festivalului, traineri internaționali vor avea ateliere de creație de zmeie în mai multe școli din Timișoara.

„După impactul puternic pe care l-a avut mânuirea zmeielor în rândul participanților, am dobândit convingerea că evenimentele care se vor derula în cadrul acestei manifestări pot fi o formă de legătură între joc, artă și creație, facilitând apropierea dintre ele. Acest proiect asociază în mod fericit imaginația și abilitatea de a se juca a lui homo ludens cu inventivitatea lui homo faber”, spune Marilena Brânda, organizator al evenimentului. Adăugând că inițiatorii acestui proiect și-au propus lărgirea audienței evenimentelor culturale, iar zmeul s-a dovedit a fi un excelent mediator cultural.

Festivalul Internațional de Zmeie, ajuns la a doua ediţie, va avea loc în perioada 28 mai – 2 iunie, la Aeroportul Aviaţiei Utilitare (Cioca), amplasat în Timişoara, la km 3 pe Calea Torontalului. Organizatorii sunt Asociația SkyLine și Fundația Herczeg.

Print Friendly, PDF & Email