„România are cu 64.000 de elevi mai puțin față de acum doi ani”, avertizează deputatul PNL Marilen Pirtea

Numărul elevilor şi al studenţilor, în anul 2017-2018, a scăzut față de anul precedent, cu aproape 20.000. Iar în anul precedent scăderea fusese de peste 45.000, atrage atenţia deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

Citând date publicate de Institutul Național de Statistică, Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi coordonator al Comisiei de Educație a PNL, atrage atenţia că în anul 2017-2018 numărul elevilor și al studenților a fost mai mic cu 18.700 faţă de 2016-2017, an în care scăderea a fost de 45.300 faţă de anul anterior.

Tendințele clare de scădere a numărului tinerilor pe ciclurile medii de educație sunt îngrijorătoare pentru evoluția învățământului superior, o concluzie la care actualii guvernanți sunt obligați să reflecteze și să reacționeze prin propuneri clare, consideră parlamentarul liberal.

Marilen Pirtea spune că principalul risc sistemic provenit prin descreșterea populației școlare constă în scăderea alarmantă a numărului elevilor din învățământul primar și gimnazial (cu un minus de 17.500 elevi față de anul școlar anterior, precum și cel liceal, unde s-a înregistrat un minus de 13.100 elevi.

„Aici sunt necesare propuneri realiste și soluții active pentru prevenirea abandonului școlar. În aceste două grupe de tineri se află viitorii candidați pentru învățământul superior. Să nu uităm că statisticile europene plasează România pe ultimul loc în UE pe baza mărimii populației cu studii superioare cu vârsta între 30 și 34 de ani, doar 26,3% din populația acestei grupe referențiale având studii superioare finalizate (cca. 340.000 de persoane), față de media UE de 39,9%”, declară Marilen Pirtea.

Acesta afirmă că există şi o minimă veste bună, şi anume că învățământul profesional a cunoscut o creștere de 5,8 mii elevi, dar, subliniază, în învățământul profesional sunt cuprinși încă foarte puțini tineri, procentul lor din totalul populației școlare din România fiind de doar 2,5%, una dintre cele mai mici rate din UE (totalizând doar 90.200 elevi).

Marile Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL, le solicită, în numele PNL, responsabililor din Ministerul Educației să ia în considerare acest set de date îngrijorătoare și să propună, „cu înțelegerea deplină a consecințelor”, soluții inovative și cu efecte măsurabile și concrete, pentru stoparea acestor tendințe clare de declin școlar.

Print Friendly, PDF & Email