Regizorul sârb Želimir Žilnik, invitat special al Festivalului Ceau, Cinema!

Unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti sârbi, regizorul-cult Želimir Žilnik, va fi invitatul special al Festivalului Ceau, Cinema!, în cadrul căruia va fi omagiat printr-o retrospectivă organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019.

 

În cadrul retrospectivei vor putea fi văzute trei filme, din diferite perioade ale carierei lui Želimir Žilnik: Opere timpurii (Early Works, 1969), câştigător al Ursului de Aur la Berlin şi de la a cărui premieră se împlinesc 50 de ani, şi documentarele Kenedi se întoarce acasă (Kenedi Goes Back Home, 2004) şi Serbistan_Jurnal de bord (Logbook_Serbistan, 2015), anunţă organizatorii Festivalului Ceau, Cinema!, ajuns la cea de a şasea ediţie.

Film emblematic al aşa-numitului Val Negru Iugoslav din anii `60-`70, Opere timpurii (1969) oferă o perspectivă critică asupra ideologiei marxiste şi a locului său în „societatea revoluţionară” şi reflectă întrebările şi îndoielile din lumea socialistă după înăbuşirea Primăverii de la Praga şi după diferitele mişcări studenţeşti internaţionale. Filmul are în centru patru tineri care încearcă să trezească, fără succes, conştiinţa în rândul muncitorilor şi ţăranilor.

În Kenedi se întoarce acasă (2004), Želimir Žilnik redă povestea câtorva persoane care au părăsit fosta Iugoslavie, în anii `90, din cauza războiului şi care au petrecut mai mult de zece ani în Europa de Vest ca refugiaţi sau azilanţi, iar acum încearcă să se reintegreze în Serbia.

Realizat la apogeul recentei crize a refugiaţilor din Europa, Serbistan_Jurnal de bord (2015) urmărește viața imigranților ilegali și a azilanților găzduiți în centre speciale din Serbia în urma unor evadări dramatice din țările de origine, state copleșite de război și sărăcie.

Născut în 1942, Želimir Žilnik trăieşte şi lucrează la Novi Sad. El va fi prezent la Ceau, Cinema! alături de producătoarea Sarita Matijevic (Playground Produkcija). Participarea lor la festival face parte din colaborarea cu Bienala Art Encounters 2019.

În 4 octombrie, Želimir Žilnik va susține un masterclass la Timișoara, care va fi precedat de o altă serie de proiecții din opera lui cinematografică.

Želimir Žilnik a realizat de-a lungul carierei peste 50 de filme de lungmetraj şi de scurtmetraj, care au fost proiectate la câteva dintre cele mai mari festivaluri din lume, precum cele de la Berlin, Toronto, Rotterdam, Moscova sau Oberhausen. Este considerat unul dintre iniţiatorii genului „docudramă”.

De la sfârşitul anilor `60, filmele sale angajate social i-au adus laude în fosta Iugoslavie, dar în anii `70 şi `90 au atras şi cenzura, din cauza criticilor dure la adresa sistemului politic. Puterea de a observa şi de a extrage poveşti fascinante din vieţile oamenilor simpli este trăsătura comună a filmografiei sale.

Bienala Art Encounters 2019 este curatoriată de Maria Lind și Anca Rujoiu și cuprinde un program extins pe tot parcursul anului, incluzând o serie de componente precum Proiecțiile de film / Film Screenings, realizate în colaborare cu Ceau, Cinema! și cu Teatrul Național din Timișoara. Expoziția Bienalei se deschide pe 20 septembrie.

A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18 – 21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, parteneri culturali principali fiind Fundaţia Art Encounters și Teatrul Naţional din Timişoara.

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, Consulatul Germaniei la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Porsche Timișoara, Restaurantul Vinto, Hotel Timișoara, Pulcinella, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Ovride Specialty Cofee, iaBilet.ro şi Primăria Gottlob.

Abonamentele, care oferă acces la toate proiecţiile din festival, pot fi deja achiziţionate online, pe site-ul iaBilet.ro.

 

Citiţi şi: Mari filme ale Noului Cinema German, la Festivalul Ceau, Cinema!

 

Print Friendly, PDF & Email