Răzvan Suma și Daniel Goiți îşi încep turneul „Vă place Beethoven?”, la Timişoara

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale: turneul național Vă place Beethoven?. În seara aceasta, cei doi vor concerta la Timişoara. Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile: ajutarea Hospice Casa Speranţei.

 

Ajuns la ediția cu numărul 6, turneul Vă place…? a fost inițiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit fascinat povestea unei aventuri muzicale care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann. Anul acesta turneul lansează o nouă provocare: Vă place Beethoven?, anunţăreprezentanţii Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Într-un duet instrumental care se anunță spectaculos, cei doi muzicieni protagoniști ai turneului, Răzvan Suma și Daniel Goiți vor interpreta trei sonate pentru pian și violoncel semnate de celebrul compozitor german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut și revoluționar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, și de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

„Ne-am propus, în acest an, să oferim publicului o incursiune în universul Sonatelor pentru violoncel și pian, de Beethoven. Sunt convins că această alegere va aduce un răspuns cum nu se poate mai inspirat la provocarea noastră: Vă place Beethoven? La această întrebare nu răspundem doar noi, instrumentiștii fascinați de universul acestui titan al muzicii clasice, care a consacrat sonata ca gen muzical și a acordat violoncelului și pianului rol de protagoniști egali în aceste compoziții denumite de muzicologi «sonate totale, fluide». Răspunde publicul, în primul rând, și sunt convins că va fi un răspuns unanim, fără echivoc”, spune Răzvan Suma.

 

„Va place Schu…” – un turneu al violoncelistului Răzvan Suma. 2016.

 

Startul turneului este dat la Timişoara, azi, la ora 19, la Sala Capitol. Vor urma Sfântu Gheorghe, pe 14 octombrie, Alba Iulia – 15 octombrie, Deva – 16 octombrie, Bistrița – 17 octombrie, Iași – 18 octombrie, Bicureşti, Sala Radio – 24 octombrie şi Pitești – 30 octombrie.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susținut sute de recitaluri şi concerte în România și în străinătate și a participat la festivaluri internaționale de prestigiu.

Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu…? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuți și apreciați violonceliștilor români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică, dar și proiectul și Tango la Cetate.

Pianistul Daniel Goiți, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului „George Enescu” și Premiul I la Concursul Internaţional „Arthur Schanbel”, din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.

Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranței există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile. „Pentru că știm cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alăturăm demersurilor Hospice și îi îndemnăm pe spectatorii și prietenii noștri să se implice alături de noi, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susținere a acestei cauze”, spun cei doi artişti.

Print Friendly, PDF & Email