După Bach şi Brahms, Tango

„Vă place Tango?”, provocarea toamnei, lansată şi Timişoarei, de violoncelistul Răzvan Suma

Razvan Suma bustDupă „Vă place Bach?” şi  „Vă place Brahms?”, celebrul violoncelist Răzvan Suma îşi întreabă publicul: „Vă place Tango?”. Un spectacol cu care, alături de doi invitaţi speciali, originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi, Argentina – Analia Selis şi Julio Santillian –  va ajunge şi la Timişoara.

 

După Bach şi Brahms, Tango

Concertul susţinut la Timişoara, al şaselea din cadrul turneului, va avea loc luni, 13 octombrie, la Sala Capitol, de la ora 19. Biletele costă 30 de lei, la lojă, 20 de lei, în restul sălii, şi zece lei, biletele cu reducere, pentru pensionari, studenţi şi elevi, şi pot fi achiziţionate de la casieria Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Turneul „Vă place Tango?” – spune Cristina Bărbulescu, coordonator PR Proiecte Răzvan Suma  – este o frumoasă continuare a tradiţiei instaurate de celebrul violoncelist, de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place Bach?” şi  „Vă place Brahms?”.

În programul acestui turneu – compus din 13 concerte, susţinute în 12 oraşe (Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj Napoca, Timişoara, Baia Mare, Târgu Mureş, Arcuş, Sibiu, Piteşti şi Bucureşti), în perioada 28 septembrie – 24 octombrie –, sunt incluse piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozi­tori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.

Alături de violoncelistul român se vor afla doi invitaţi argentinieni care construiesc alături de Răzvan Suna povestea specială a turneului : Analia Selis – voce (recent revenită pe scenă după experienţa de maternitate), care va fi prima oară într-un turneu partenera de scenă a soţului său, Răzvan Suma, şi Julio Santillian – chitară, care soseşte din Argentina pentru a cânta tango publicului din România. Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc: va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tango-ului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX, acest tip de muzică şi dans. Tango-ul a cucerit în secolul XX întreaga lume scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate”, mai spune Cristina Bărbulescu.

Răzvan Suma spune, într-un comunicat remis redacţiei, c, deşi acest an a fost plin de evenimente neplăcute  – războaie, ameninţări, pandemii – speră publicul „să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul .”

Analia Selis, care va cânta prima oară în cariera sa un întreg concert de tango, declară despre pregătirea turneului, de anul trecut când Răzvan Suma i-a propus să facă acest turneu, a început să studieze tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, a citit despre istoria genului şi a parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vor cânta. „În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional”, mai spune Analia Selis.

Răzvan Suma, un răsfăţat al publicului marilor scene

Razvan Suma foto inaltRăzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon”, din Buenos Aires, sau „Kursall”, din San Sebastian. În august, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics, organizat în Elveţia.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul “Vă place Bach?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România, în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului (1 – 21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8 – 29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place Brahms?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a par­ticipat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie. Cel mai recent exemplu în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie (2013), una dintre piesele albumului „Acustic” fiind înregistrate alături de Răzvan Suma.

În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. De asemenea, este invitat să susţină cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România a predat la cele două ediţii ale Masterclass-ului „Muzica la Altitudine”.

Analia Selis, o voce care a cucerit (şi) România

Analia SelisUna dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatu­lui, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară.

A fost invitată să deschidă evenimente muzicale im­portante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri „Media Pro Music“, cu care a lansat două albume Aqui hoy şi Aqui ma­nana, urmate de apariţia discografică Suenos – Vise (album realizat de Cat Music).

În anul 2009 Analia a lansat proiectul „Latino Amer­ica” – prin care se întoarce la muzica ei de suflet din ţara natală – şi a dăruit publicului albumul Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari. În 2010 a înregis­trat albumul Un instante alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

Julio Santillán , un compozitor care duce acordurile argentiniene în întreaga lume

Julio SantillanJulio Santillán, compozi­tor şi chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite ţări din întreaga lume şi alături de ansam­blurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: „Blue Note Jazz Club”, din New York, „Festival Guitar­ras del mundo”, din Argentina, „Festivalul George Enescu”, din România, etc.

Ca orchestrator şi com­pozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale multor artişti din toată lumea. Compoziţiile lui combină elementele muzicii tradiţionale din Argentina cu jazz şi muzică clasică

Ca şi chitarist, Julio Santillan a interpretat şi a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi SUA. Şi-a început studiile muzi­cale în Argentina şi le-a con­tinuat apoi la Berklee College of Music, din Boston, SUA.

Print Friendly, PDF & Email